Een speciaal MS-centrum voor kinderen
In het Erasmus MC in Rotterdam zit het Kinder MS Centrum. Hier werken zorgverleners die gespecialiseerd zijn in de behandeling en begeleiding van kinderen met MS.
Bekijk de website van het Kinder MS CentrumVeel mensen denken dat MS alleen bij volwassenen voorkomt. Maar ook een kind kan de ziekte krijgen. Is MS bij kinderen anders?
In het kort
MS, multiple sclerose, wordt meestal vastgesteld bij volwassen mensen. Slechts 2 tot 4% van de mensen met MS krijgt de diagnose als ze jonger dan 18 jaar zijn. Maar het moment waarop de diagnose MS wordt gesteld, is niet altijd het begin van de ziekte. Misschien zijn de klachten er al veel langer, maar werd hier als kind niets mee gedaan. Of de klachten werden niet meteen herkend als MS.
MS veroorzaakt zenuwschade in de hersenen en het ruggenmerg. Die schade kan bij kinderen en volwassenen hetzelfde zijn. Maar bij kinderen moeten de hersenen en het ruggenmerg nog verder groeien. Hierdoor heeft de schade grotere gevolgen voor een kind dan voor een volwassene. Vaak krijgt een kind met MS eerder last van cognitieve problemen. Leren wordt dan bijvoorbeeld moeilijk. Ook problemen met bewegen, vermoeidheid, oogklachten en blaasproblemen komen voor. En zelfs depressieve klachten.
Bijna alle kinderen die de diagnose MS krijgen, krijgen relapsing remitting MS (RRMS). Dit is een vorm van MS waarbij schubs en herstelperioden elkaar afwisselen. Op volwassen leeftijd kan de ziekte overgaan in secundair progressieve MS (SPMS).
MS komt bij kinderen niet vaak voor. Ook zijn er andere aandoeningen die dezelfde klachten geven. Hierdoor kan het lang duren voordat de juiste diagnose wordt gesteld. Om erachter te komen of het echt MS is, doet de neuroloog verschillende onderzoeken. Bijvoorbeeld een MRI-scan, bloedonderzoek of ruggenprik. De diagnose MS wordt pas definitief als er op verschillende plekken en momenten zenuwschade is ontstaan. En als zeker is dat het geen andere aandoening kan zijn.
MS is niet te genezen. Wel zijn er medicijnen die de MS remmen. Hierdoor verslechtert de gezondheid minder snel. Ook zijn er medicijnen die zorgen dat een schub sneller stopt. De neuroloog kiest samen met het kind en de ouders het meest geschikte medicijn. Daarnaast kunnen MS-klachten behandeld worden. Soms helpen medicijnen, zoals spierverslappers tegen spasmen. Of medicijnen om blaasproblemen tegen te gaan. Een kind kan ook hulp of begeleiding krijgen van een gespecialiseerde zorgverlener. Zoals een fysiotherapeut, logopedist of psycholoog. > Meer over de behandeling van MS
In het Erasmus MC in Rotterdam zit het Kinder MS Centrum. Hier werken zorgverleners die gespecialiseerd zijn in de behandeling en begeleiding van kinderen met MS.
Bekijk de website van het Kinder MS CentrumExperts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 15 januari 2024