Wat doet de neuroloog voor je?
Een van de zorgverleners in het MS-zorgteam is de neuroloog. Deze onderzoekt je klachten, stelt de diagnose en bepaalt samen met jou welke behandeling het best bij je past.
In het kort
- Een neuroloog weet veel over ziekten van het centrale zenuwstelsel, dus ook over MS.
- Bij MS heb je veel te maken met de neuroloog. Deze stelt de diagnose en gaat over de behandeling.
- Voor de klachten die je door MS krijgt, kan de neuroloog je doorsturen naar andere zorgverleners.
- Ook in de jaren na de diagnose blijf je onder controle bij de neuroloog.
Wat is een neuroloog?
Een neuroloog is een arts die alles weet over ziekten van het centrale zenuwstelsel. MS, multiple sclerose, is een van die ziekten. Een neuroloog kan gespecialiseerd zijn in MS. De taken van de neuroloog zijn onder andere:
- stellen van de diagnose: is het MS?
- uitleg geven over de ziekte en de behandeling (samen met de MS-verpleegkundige)
- starten en begeleiden van de behandeling
- inschakelen van andere zorgverleners
- inschatten van de vooruitzichten (prognose)
Stellen van de diagnose: is het MS?
Door je gezondheidsklachten kan de neuroloog vermoeden dat je MS hebt. Maar is het ook écht MS? En welke vorm van MS is het dan? Om dit te kunnen bepalen, wordt er een MRI-scan gemaakt van de hersenen en het ruggenmerg. Bij twijfel is verder onderzoek nodig, bijvoorbeeld een zenuwonderzoek of een ruggenprik. De neuroloog beoordeelt alle uitslagen en stelt dan de diagnose. Is het MS, dan hoor je dit tijdens je diagnosegesprek.
Uitleg geven over de ziekte en de behandeling
Tijdens het diagnosegesprek krijg je van de neuroloog en/of de MS-verpleegkundige al zoveel mogelijk uitleg over MS, de behandeling en de vooruitzichten. In de weken daarna zul je toch nog veel vragen hebben. Deze kun je stellen tijdens je vervolggesprekken. De MS-verpleegkundige bespreekt dan met je hoe het verder moet en welke oplossingen er zijn voor praktische problemen.
Starten en begeleiden van de behandeling
MS is (nog) niet te genezen. Wel zijn er medicijnen die de MS remmen, zodat je minder snel achteruitgaat. Ook zijn er medicijnen die ervoor zorgen dat een schub (aanval) sneller stopt. De neuroloog bepaalt welk medicijn het meest geschikt voor je is. Het gaat daarbij niet alleen om de behandeling van de ziekte. Er is ook aandacht voor de (mogelijke) bijwerkingen van het medicijn. Samen met de neuroloog en/of de MS-verpleegkundige bepaal je welke aanpak het best bij je past. > Meer over de behandeling van MS
Inschakelen van andere zorgverleners
Ook de verschillende klachten die je door MS krijgt, moeten worden behandeld. Daarvoor kan de neuroloog je doorsturen naar andere zorgverleners. Heb je bijvoorbeeld oogproblemen, dan ga je naar een oogarts. En lukt het spreken niet meer goed, dan kan een logopedist je helpen. Soms krijg je medicijnen, of je krijgt het advies om een hulpmiddel te gaan gebruiken. Een goede behandeling van je klachten kan veel invloed hebben op de kwaliteit van je leven.
Inschatten van de vooruitzichten (prognose)
Tijdens je diagnosegesprek kun je ook de vooruitzichten bespreken. Hoe erg kunnen je klachten worden? Is er een kans dat je in een rolstoel terechtkomt? Het lastige is dat MS een onvoorspelbare ziekte is. Over de precieze vooruitzichten valt dus weinig te zeggen. Het verloop van de ziekte is bij iedereen anders. Toch zal de neuroloog proberen een zo goed mogelijk beeld te geven van de toekomst. De uitslagen van het onderzoek helpen daarbij.
Na de diagnose: hoe gaat het verder?
Vooral in de beginfase van je ziekte heb je te maken met de neuroloog. Maar ook in de jaren daarna blijf je deze arts zien. Bijvoorbeeld om het verloop van de ziekte te bespreken, en voor nieuwe MRI-scans. Hoe gaat het met je klachten? Worden die erger? Krijg je nieuwe klachten? De neuroloog kan besluiten dat een ander medicijn geschikter voor je is, dit bespreek je dan samen. Ook kan het zijn dat je wordt doorgestuurd naar andere zorgverleners als je nieuwe klachten hebt. Daarnaast blijf je steeds in gesprek met de MS-verpleegkundige. Die helpt je met al je vragen en problemen.
Artikel met medewerking van:
- dr. Erwin Hoogervorst - neuroloog, St. Antonius Ziekenhuis
- Tiny Kempkens - verpleegkundig specialist, Academisch MS Centrum Zuyd
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 15 januari 2024