Over MS

MRI-scan brengt MS in beeld

Een MRI-scan helpt om te bepalen of iemand MS heeft of niet. De scan brengt de hersenen en het ruggenmerg in beeld. Zijn er ontstekingen of littekens te zien?

In het kort

  • Een MRI-scan helpt de neuroloog om te bepalen of iemand MS heeft.
  • De MRI-scan levert een goed plaatje op van de hersenen en het ruggenmerg. Zo ziet de neuroloog of er ontstekingen of littekens zijn.
  • Het MRI-apparaat bestaat uit een tunnel of buis. In die buis is het belangrijk om stil te liggen. Praten met de MRI-medewerker kan altijd.
  • Soms is een MRI-scan niet mogelijk, bijvoorbeeld als iemand een pacemaker heeft.

De MRI-scan, onderdeel van het MS-onderzoek

MS, multiple sclerose, is soms lastig vast te stellen. De neuroloog doet verschillende onderzoeken om erachter te komen of iemand echt MS heeft. Een van die onderzoeken is de MRI-scan. De letters MRI staan voor Magnetic Resonance Imaging. Dit is een techniek met radiogolven en magneetvelden.

Hersenen en ruggenmerg in beeld

De MRI-scan zorgt voor een goed beeld van de hersenen en het ruggenmerg. Zo ziet de neuroloog of er ontstekingen of littekens zijn die wijzen op MS. Dit helpt bij het stellen van de diagnose. Daarnaast kan de MRI-scan worden gebruikt om te kijken hoe de ziekte verloopt en of de behandeling werkt. Je komt dan regelmatig terug voor een nieuwe scan.

Het MRI-apparaat

Het MRI-apparaat bestaat uit een soort tunnel of buis. Tijdens de MRI-scan lig je in deze buis. Het apparaat maakt dan opnamen van de hersenen en het ruggenmerg. Dit gaat ‘laagje voor laagje’, tot alles in beeld is gebracht.

Stilliggen in de MRI-buis

Het MRI-onderzoek is niet vervelend. Wel is het belangrijk dat je in de buis heel stil ligt, zodat de opnamen zo scherp mogelijk zijn. Soms krijg je een contrastmiddel toegediend dat de scherpte van de opnamen verbetert. Verder maakt het apparaat veel lawaai. Je kunt daarom muziek laten afspelen tijdens het maken van de scan. Dit dempt het lawaai en is rustgevend.

Praten met de MRI-medewerker

Sommige mensen vinden de kleine ruimte in het apparaat eng. Ze hebben dan last van claustrofobie of tunnelvrees. Heb je hier zelf last van? Of is er iets anders aan de hand? Tijdens het maken van de scan kun je altijd met de MRI-medewerker praten. Dit gaat heel makkelijk via een druk op een knop.

MRI-scan: wanneer wel, wanneer niet?

Een MRI-scan kan niet altijd worden uitgevoerd. De magneetvelden kunnen bijvoorbeeld zorgen voor storingen in bepaalde apparaten, zoals een pacemaker of een insulinepomp. Ook bij mensen met metalen implantaten kan het onderzoek niet zomaar plaatsvinden. Zwangere vrouwen krijgen alleen een MRI-scan als het echt noodzakelijk is.

Artikel met medewerking van:

  • dr. Joost Smolders - neuroloog, Erasmus MC

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 15 januari 2024

Lees meer over Wat is MS?

Volgend artikel