Ruggenprik helpt om MS op te sporen
Via een ruggenprik is te zien of iemand ontstekingsstoffen heeft die wijzen op MS. De prik zorgt soms voor wat klachten, maar die gaan vanzelf weer over.
In het kort
- Een ruggenprik helpt de neuroloog om te bepalen of iemand MS heeft.
- Via de ruggenprik is te zien of er in het vocht rond het ruggenmerg ontstekingsstoffen zitten.
- Bij het prikken tapt de neuroloog een beetje vocht af voor onderzoek in het laboratorium.
- De prik door de huid kan pijn doen. Hiervoor kun je een verdoving krijgen. Van het aftappen van het vocht voel je niets.
- Na de prik kun je nog 1 à 2 weken last hebben van hoofdpijn of misselijkheid.
De ruggenprik, onderdeel van het MS-onderzoek
MS, multiple sclerose, is vaak lastig vast te stellen. De neuroloog doet daarvoor verschillende onderzoeken. Een van die onderzoeken is de ruggenprik. Dit wordt ook wel een lumbaalpunctie genoemd. Ontstekingsstoffen die wijzen op MS, zijn vaak te zien in het vocht rond het ruggenmerg. Via de ruggenprik tapt de neuroloog een beetje vocht af voor onderzoek in het laboratorium. Dit helpt bij het stellen van de diagnose.
Moet je je voorbereiden op de prik?
Voor een ruggenprik zijn geen speciale voorbereidingen nodig. Alleen als je bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moet je dat van tevoren zeggen tegen de neuroloog.
Hoe gaat de prik in zijn werk?
Je neemt plaats op een onderzoekstafel of onderzoeksbed. Meestal moet je op je zij liggen, soms mag je rechtop zitten. De neuroloog zal je vragen om je rug bol te maken. Dan wordt eerst de prikplaats gedesinfecteerd. Daarna prikt de neuroloog met een dunne naald in je huid, tot in de holte waar het vocht zit. Na het aftappen van het vocht krijg je een pleister op de prikplaats. Je bent dan klaar met het onderzoek. Voordat je naar huis gaat, wordt er nog wel bloed bij je geprikt.
Doet de prik pijn?
De prik door de huid kan pijn doen. Hiervoor kun je een plaatselijke verdoving krijgen. Van het aftappen van het vocht voel je niets. Dit komt doordat je niet in het ruggenmerg zelf wordt geprikt, maar in de holte rond het ruggenmerg. Hiervoor is dus geen verdoving nodig.
Hoelang duurt het prikken?
In totaal duurt de ruggenprik ongeveer een halfuur. Het is belangrijk dat je na de prik rustig opstaat, om te kijken of dat goed gaat. Je moet dan nog wel even wachten op het bloedprikken.
Na het prikken
Na de ruggenprik kun je beter niet zelf autorijden, fietsen of met het openbaar vervoer gaan. Ook is het beter om die dag niet meer te gaan werken. Je kunt namelijk last krijgen van hoofdpijn of misselijkheid. Deze klachten kun je houden tot 2 weken na de prik. Ze verdwijnen als je plat op je rug gaat liggen. Bedrust, veel drinken en paracetamol helpen om de klachten tegen te gaan. Houd je langer dan 2 weken klachten, of krijg je eerder al koorts? Neem dan contact op met je huisarts.
Artikel met medewerking van:
- dr. Joost Smolders - neuroloog, Erasmus MC
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 15 januari 2024