Wat kun je als partner doen voor iemand met MS?
Als je partner MS heeft, kan dit invloed hebben op je relatie. Het is belangrijk dat je je partner hierbij steunt. Blijf praten met elkaar.
In het kort
- Je kunt je partner met MS op verschillende manieren steunen.
- Het is belangrijk om met elkaar te praten. Zo weet je beter van elkaar wat de ander nodig heeft.
- Soms vindt een partner het fijn als je meedenkt over de zorg bij MS of meegaat naar afspraken met zorgverleners.
- Het kan ook dat je partner zorg nodig heeft door MS. Spreek met elkaar af wat je als partner wel en niet kunt doen.
- MS heeft invloed op je relatie en seksualiteit samen. Door hierover te praten, kun je manieren vinden om hiermee om te gaan.
Je partner steunen bij de diagnose MS en daarna
De diagnose MS, multiple sclerose, is heftig. De ziekte zorgt voor lichamelijke klachten, maar heeft ook psychisch veel invloed. Je partner kan verdrietig of boos zijn. Of juist opgelucht, omdat na lange tijd duidelijk is waarom iemand klachten had. Misschien voel je zelf ook wel verschillende emoties. Dat is begrijpelijk. MS kan veel veranderen in het leven. Je kunt je partner op verschillende manieren steunen. Praat met elkaar tijdens en na de diagnose. Met woorden en aanraking kan je elkaar troosten.
Met je partner praten over MS
MS gaat niet meer weg. Er zijn wel behandelingen om de ziekte te remmen en klachten te behandelen. Vaak verandert MS dingen in het dagelijks leven en in je relatie. Welke klachten iemand krijgt en hoe de ziekte verloopt, verschilt per persoon. Door erover te praten kun je elkaar beter begrijpen. Je kunt helaas niet altijd zien welke klachten je partner met MS heeft. Dit bespreken is belangrijk.
Wat bespreek je met je partner?
Zorg dat je als partner weet:
- welke vorm MS iemand heeft. Iedere vorm van MS heeft andere kenmerken.
- welke klachten iemand heeft door MS. De klachten bepalen vaak welke invloed MS heeft op iemands leven.
- wat de ziekte voor iemand betekent. Of iemand zich veel of weinig zorgen maakt en wat iemand voelt bij de ziekte is belangrijk.
- welke medicijnen iemand gebruikt. Sommige medicijnen hebben bijwerkingen. Hoe vaak iemand medicijnen nodig heeft, verschilt per persoon. Als je weet wat medicijnen met iemand doen, begrijp je iemand beter.
Het helpt om je partner hiernaar te vragen. Dan kun je samen bedenken hoe jullie hiermee omgaan.
Meedenken en meehelpen als partner
Leven met MS kan moeilijk zijn. Misschien is je partner snel moe of wordt lopen steeds lastiger. Verschillende MS-zorgverleners kunnen helpen bij de behandeling van klachten. Als partner kun je hierover meedenken. Bijvoorbeeld door te praten over wat jij ziet van de invloed die MS-klachten hebben op je partner. Misschien vindt je partner het ook fijn als je meegaat naar afspraken bij een zorgverlener. Iemand voelt zich dan minder alleen. Het is wel belangrijk dat je tijdens een afspraak niet te veel ongevraagd advies geeft. Meestal kan je partner zelf aangeven welke hulp prettig is. Je kunt bijvoorbeeld dingen opschrijven tijdens een gesprek, zodat je hier later samen over kunt praten.
Mantelzorg bij MS
Het kan dat je partner door MS niet meer alles zelf kan doen. Iemand heeft dan zorg nodig. Dit kan al vlak na de diagnose, maar ook in een latere fase van de ziekte. Soms is mantelzorg nodig. Dit is de zorg voor iemand die langdurig ziek is. Als je als partner voor iemand zorgt, verandert dit je relatie. Je partner wordt meer afhankelijk van jou. En naast geliefde, ben je zelf ook ineens een soort zorgverlener. Het voelt misschien logisch om voor je partner te zorgen, maar dit is niet altijd makkelijk.
Zorg ook voor jezelf als je partner MS heeft
Als partner van iemand met MS kun je ook last hebben van de ziekte. Bijvoorbeeld als je je erg verantwoordelijk voelt voor de ander. Dit kan lastig zijn voor jou en voor je partner met MS. Houd dus ook rekening met hoe je jezelf voelt. Ben je mantelzorger? Geef aan wat je wel en niet aankunt. En geef voldoende tijd en aandacht aan jezelf. Bijvoorbeeld door tijd te maken voor eigen activiteiten of momenten met mensen uit je omgeving. Je kunt hier ook over praten met de huisarts of andere mantelzorgers.
Je relatie in evenwicht houden
MS verandert misschien de gelijkwaardigheid in jullie relatie. Het helpt om te kijken hoe je je relatie in evenwicht kan houden. Iemand met MS kan misschien nog wel emotionele aandacht geven. Bijvoorbeeld door lieve dingen te zeggen of dankbaar te zijn voor de mantelzorg die je als partner geeft. En het is belangrijk om te kijken naar wat jullie wel en niet samen kunnen doen. Misschien zijn er nieuwe dingen die jullie met elkaar leuk vinden. Het kan ook dat je sommige dingen die je eerder samen deed, nu alleen gaat doen. Vul niet zelf in wat de ander denkt of voelt. Het is heel belangrijk om te blijven praten met elkaar. Zo weet je van elkaar wat nodig hebt om een fijne partner voor de ander te zijn. Met woorden en aanraking kun je laten zien dat je elkaar waardeert.
Seksualiteit in je relatie met iemand met MS
Je relatie met iemand met MS wordt misschien anders door de ziekte. Er kunnen ook relatieproblemen ontstaan, bijvoorbeeld door stress en boosheid. Praten met elkaar is belangrijk. Soms is het ook prettig om te praten met iemand anders, zoals een relatietherapeut. Deze is gespecialiseerd in het helpen van mensen met verschillende relatieproblemen. MS heeft ook invloed op seksualiteit. De ziekte kan zorgen voor seksuele klachten. Of iemands zin in seks wordt minder. Ook dit is een onderwerp waar je over in gesprek kan met je partner. Eerlijk praten over wat wel en niet fijn is, helpt om je relatie en seksleven goed te houden. Een seksuoloog kan hierbij helpen.
Een kinderwens en een partner met MS
Met MS kun je gewoon zwanger worden. De ziekte heeft geen invloed op de vruchtbaarheid. MS en sommige medicijnen kunnen ook seksuele problemen veroorzaken. Deze maken het moeilijker om seks te hebben en om zwanger te worden. Iemand met MS het beste zwanger worden als de MS rustig is. Het is dus belangrijk om een kinderwens met je partner te bespreken. Zo begrijpen jullie elkaars wensen beter en kun je samen bepalen of je er klaar voor bent. Als jullie samen een kinderwens hebben, is het ook verstandig dit te bespreken met een MS-zorgverlener. Deze kan meedenken over het juiste moment en de zorg voor de MS tijdens een zwangerschap en erna. MS-klachten kunnen tijdelijk erger worden na een bevalling.
Wat als je allebei MS hebt?
Soms hebben mensen met MS een relatie met elkaar. Dit kan zorgen voor extra uitdagingen. Het is belangrijk om elkaar te steunen binnen je eigen mogelijkheden. Blijf met elkaar praten over hoe je je elke dag voelt en wat je nodig hebt. Help elkaar om goed voor jezelf te zorgen. Neem voldoende rust, eet gezond en zorg voor voldoende lichaamsbeweging als het kan. Vraag hulp van anderen als dat nodig is. Bijvoorbeeld familie, vrienden of mantelzorgers. Zoek ook dingen die jullie samen kunnen doen. Dit kan iets kleins zijn, zoals samen film kijken of muziek luisteren. Houd ook eigen hobby's en contacten als dat kan.
Artikel met medewerking van:
- Wisse van den Berg - GZ-psycholoog, Noordwest Ziekenhuisgroep
- Petra Prinssen - seksuoloog, Praktijk Seksualiteit en Welzijn
- Rutgers - onafhankelijke expertisecentrum seksualiteit
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 18 maart 2025