Leven met MS

Professionele hulp bij seksuele klachten

Praten over seks is soms moeilijk, maar het is wel belangrijk. Verschillende zorgverleners en deskundigen kunnen helpen bij seksuele klachten.

In het kort

  • Seksuele klachten kun je bespreken met je MS-verpleegkundige of neuroloog. Net zoals andere klachten van MS.
  • Voor vragen over seksualiteit kun je ook een afspraak maken bij de huisarts.
  • Je kunt ook naar een seksuoloog. Dit is een specialist als het gaat om seksualiteit en relaties.
  • Andere MS-zorgverleners kunnen ook helpen met oplossingen bij seksuele problemen. Bijvoorbeeld een fysiotherapeut, ergotherapeut of psycholoog.
  • Sommige mensen vinden het moeilijk om te praten over seksualiteit. Het helpt om dit te noemen wanneer je erover begint. 

De neuroloog en MS-verpleegkundige bij seksuele klachten

MS, multiple sclerose, kan verschillende klachten veroorzaken. Sommige mensen krijgen seksuele klachten. Deze klachten kun je bespreken met de neuroloog of MS-verpleegkundige. Misschien vind je het moeilijk om hierover te praten. Maar het is een klacht die vaker voorkomt, net als andere problemen door MS. De neuroloog of MS-verpleegkundige kan helpen met advies, zoals deze dat ook doet bij andere MS-klachten. Voor sommige klachten bestaan behandelingen of hulpmiddelen om weer meer seksueel plezier te hebben. 

Naar de huisarts bij seksuele klachten

De huisarts kan helpen bij vragen over seks of seksuele problemen. Een huisarts is gewend om over veel verschillende onderwerpen en klachten te praten. Dus ook over seksualiteit. Een huisarts luistert naar je probleem, kan uitleg geven of vertellen waar je meer informatie kunt vinden. Als er meer hulp nodig is, verwijst de huisarts je naar een andere zorgverlener. 

De seksuoloog of psycholoog en MS-klachten

Een seksuoloog weet veel over seksualiteit, intimiteit en problemen die mensen hiermee kunnen hebben. Dit geldt voor mensen met en zonder relatie. Een seksuoloog is ernaast vaak psycholoog of arts. Bij een seksuoloog kun je vragen en klachten rondom seks bespreken. Een seksuoloog onderzoek de mogelijke oorzaken. Bijvoorbeeld lichamelijke of psychische oorzaken. Vaak geeft de seksuoloog tips of oefeningen om je verder te helpen. Of het advies om naar een andere zorgverlener te gaan. Bij angst of stress kun je bijvoorbeeld naar een psycholoog. Bij pijnklachten of erectieproblemen kun je naar een gynaecoloog, uroloog of speciale fysiotherapeut. 

Met seksuele klachten naar een therapeut

De ergotherapeut en fysiotherapeut kunnen helpen met advies bij seksuele problemen. Bijvoorbeeld als lichamelijke MS-klachten seks beperken. Zoals bij stijve spieren, moeheid of blaasproblemen. Ook met deze zorgverleners kun je dus praten over seksualiteit. Dan kunnen ze helpen met advies over prettige en haalbare houdingen tijdens de seks. En hulpmiddelen die het makkelijker maken om seks te hebben. 

Andere zorgverleners bij seksuele problemen

Er zijn meer specialisten en zorgverleners die kunnen helpen bij seksuele problemen. Bijvoorbeeld de revalidatiearts, gynaecoloog, uroloog of een specialist ouderengeneeskunde. Ook zijn er verschillende coaches die kunnen helpen bij vragen over seksualiteit. Het verschilt per klacht, welke zorgverlener of deskundige kan helpen. Je begint meestal met een vraag bij je MS-verpleegkundige, neuroloog of huisarts.  

Moeite met praten over seksualiteit

Seksualiteit kan een moeilijk onderwerp zijn om over te praten. Het is erg persoonlijk. Sommige mensen vinden het fijner om deze problemen voor zichzelf te houden. Hulp van een zorgverlener of deskundige kan een positieve invloed hebben op je seksualiteit. Bedenk dat zorgverleners professioneel zijn. Het is voor hen heel normaal om over seksualiteit te praten. En wat je iemand vertelt, blijft geheim. Vind je het spannend of moeilijk om te praten over seksualiteit? Noem dit aan het begin van een gesprek. Dat maakt het soms al makkelijker. > Lees meer over in gesprek gaan met je zorgverlener over seks

Facebook FacebookWhatsApp Whatsapp

Artikel met medewerking van:

  • Wisse van den Berg - GZ-psycholoog, Noordwest Ziekenhuisgroep
  • Petra Prinssen - seksuoloog, Praktijk Seksualiteit en Welzijn
  • Rutgers - onafhankelijke expertisecentrum seksualiteit

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 18 maart 2025

Lees meer over Relaties en seksualiteit

Volgend artikel