Behandeling en zorg

Zwakke of stijve spieren: behandelingen en hulpmiddelen

MS kan de spieren zwak of stijf maken. Tremoren komen ook voor bij MS. Er zijn verschillende behandelingen en hulpmiddelen die helpen bij spierproblemen door MS.

In het kort 

  • Zwakke of stijve spieren maken het soms moeilijk om te bewegen. Een wandelstok of rollator kan dan helpen.
  • Een fysiotherapeut kan helpen bij spierproblemen door MS. Deze vertelt je bijvoorbeeld welke oefeningen en bewegingen je spieren sterker of soepeler kunnen maken. 
  • Soms helpt het om te ontspannen. Bijvoorbeeld met yoga, meditatie, een massage of een warm bad.
  • Het is belangrijk om zo veel mogelijk te blijven bewegen. Wanneer dat moeilijk is kan een fysiotherapeut advies geven.
  • Een revalidatiearts kan je advies geven over medicatie. Er zijn medicijnen die helpen tegen stijve spieren of bij loopproblemen. 

Hulpmiddelen om beter te kunnen bewegen 

Spierproblemen maken bewegen moeilijk. Hulpmiddelen kunnen helpen om toch te bewegen. Bijvoorbeeld:  

  • Een spalk of orthese. Dit is een versteviging voor je gewrichten. Het kan je gewrichten ontlasten of zorgen dat je been of arm in de goede houding blijven.
  • Een sta- en zithulp. Deze geeft steun en houvast bij het opstaan en weer gaan zitten.
  • Een loophulpmiddel zoals wandelstok of een rollator. Hier kan je op steunen bij het lopen.
  • Aanpassingen in en om het huis. Zoals een aangepast bed. Deze maakt het makkelijker om in en uit het bed te komen.  

Een fysiotherapeut of ergotherapeut kan advies geven over welk hulpmiddel het best bij jou past.  

Hulpmiddelen bij tremoren 

Tremoren zijn trillende armen of benen. Deze kunnen bewegingen moeilijker maken. Bijvoorbeeld tijdens het eten en drinken of bij het praten. Er bestaan hulpmiddelen die het dagelijks leven met tremoren makkelijker kunnen maken. Bijvoorbeeld: 

  • Aangepast bestek. Zoals verzwaard bestek, lepels voor mensen met tremoren of een siliconen randje om de lepel.
  • Een rietje of een tuitbeker.
  • Een computerprogramma met spraakherkenning. Deze kan helpen wanneer je moeite hebt met typen op de computer. Hiermee bestuur je de computer door te praten in plaats van typen.  

Behandelingen bij zwakke spieren 

  • Krachttraining. Bij zwakke spieren kan krachttraining met een fysiotherapeut helpen. Bijvoorbeeld gewichtheffen en kniebuigingen maken. De zwaarte van de training is verschillend per persoon. De fysiotherapeut geeft je oefeningen waarmee je thuis of in de sportschool kunt trainen.
  • Elektrische stimulatietherapie. Sommige fysiotherapeuten bieden elektrische stimulatietherapie om zwakke spieren sterker te maken. Hierbij geeft een apparaat kleine stroomstootjes aan de spieren. Het is niet duidelijk of elektrische stimulatie wel echt werkt tegen spierproblemen. 

Behandelingen bij spasmen 

Bij spasmen van de spieren helpt het om de spieren op te rekken. Daarnaast kunnen sommige fysiotherapeuten shockwavetherapie geven. Dit is een behandeling waarbij de therapeut een apparaat op de spier of een gewricht zet. Dit apparaat zendt geluidsgolven uit die door de huid heen gaan. Het is nog niet duidelijk of shockwavetherapie echt verbetering geeft. Hier is meer onderzoek voor nodig. Daarom geeft niet elke fysiotherapeut deze behandeling. 

Balans tussen rust en bewegen 

Het is belangrijk om veel te bewegen. Dit is door spierproblemen vaak moeilijk. Een wandelstok of rollator kunnen helpen bij het lopen. Een fysiotherapeut of ergotherapeut kan advies geven over hulpmiddelen. Een fysiotherapeut geeft ook advies over hoe je het best kunt bewegen. En over een goede balans tussen voldoende bewegen en voldoende rust. Dat is namelijk voor iedereen anders. De fysiotherapeut kijkt welke spieren extra training nodig hebben. Maar ook welke spieren rust nodig hebben.  

Medicijnen bij spierproblemen 

Er zijn ook medicijnen die helpen tegen stijve spieren. Een revalidatiearts kan je hier advies over geven. Bij loopproblemen kun je in overleg met een arts fampridine proberen.

Facebook FacebookWhatsApp Whatsapp

Artikel met medewerking van:

  • Chloe Balland - fysiotherapeut en onderzoeker, MS Expertisecentrum Nieuw Unicum

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 24 maart 2025