Spasmen en tremoren: behandelingen en hulpmiddelen
Spasmen, tremoren en krampen zijn lastig in het dagelijks leven. Soms kan een behandeling of hulpmiddel de klacht beperken.
In het kort
- Mensen met MS kunnen spasmen, tremoren en krampen krijgen. Dit zijn bewegingen van het lichaam zonder dat je het wil.
- Vaak kan een fysiotherapeut helpen om klachten te verminderen. Je kunt ook hulpmiddelen gebruiken.
- Er zijn ook medicijnen. Maar vaak is een andere behandeling beter, omdat de medicijnen bijwerkingen hebben.
- Soms helpt een injectie met botox of een operatie.
- Aanvullende behandelingen kunnen soms ook helpen. Deze behandelingen zijn niet altijd bewezen.
Spasmen, krampen en tremoren
Mensen met multiple sclerose, MS, kunnen last hebben van spasmen of tremoren en krampen. Een spasme is een plotselinge beweging of verstijving. Een tremor is een bevende of schokkende beweging. Het zijn bewegingen die je lichaam doet, zonder dat je het wil. Afhankelijk van je spasme of tremor heb je er veel of weinig last van. Er zijn behandelingen en hulpmiddelen. Deze zorgen dat klachten minder invloed hebben op je dagelijks leven.
Oorzaak van spasmen en krampen
Om een oplossing te bepalen, moet eerst duidelijk zijn wat de oorzaak van een klacht is. Bespreek klachten daarom altijd met je MS-zorgverlener. Deze onderzoekt hoe je klachten ontstaan. Is het de MS of is er een andere oorzaak? Je kunt bijvoorbeeld kramp krijgen door te krappe schoenen. Sommige medicijnen kunnen tremoren veroorzaken. De oorzaak van een klacht bepaalt welke oplossing mogelijk is.
Naar een fysiotherapeut met spasmen of tremoren
Heb je spasmen of tremoren? Als de neuroloog of revalidatiearts het adviseert, ga je naar een fysiotherapeut. Die kijkt welke behandeling mogelijk is. Een fysiotherapeut kan je spieren soepeler maken, bijvoorbeeld door te masseren. Of de fysiotherapeut helpt je om je spieren te rekken. Vaak krijg je oefeningen om te voorkomen dat bewegen steeds moeilijker wordt. Een fysiotherapeut geeft ook advies over hoe je omgaat met spasmen en tremoren.
Naar een ergotherapeut met spasmen, krampen of tremoren
Spasmen en tremoren kunnen invloed hebben op hoe je zit, ligt, staat of loopt. Een ergotherapeut kan je helpen omgaan met deze problemen in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld met advies, het gebruik van hulpmiddelen of door je te leren anders te bewegen. De ergotherapeut kan ook samenwerken met de fysiotherapeut. Bijvoorbeeld om de houding waarin je zit of ligt te verbeteren.
Hulpmiddelen bij spasmen of tremoren
Spasmen en tremoren zijn bij iedereen anders. Afhankelijk van je eigen situatie kun je een hulpmiddel gebruiken. Bijvoorbeeld een speciale lepel of beker als je hand vaak trilt. Dan kun je makkelijker eten en drinken. Of een spalk of brace bij een spasme in je arm of been. Er zijn veel hulpmiddelen mogelijk. Een fysiotherapeut of ergotherapeut kan hierover advies geven.
Medicijnen, injecties en operaties
Sommige medicijnen verminderen spasmen en tremoren. Bijvoorbeeld spierverslappende medicijnen. Of medicijnen die ook gebruikt worden bij epilepsie. Deze medicijnen kunnen veel bijwerkingen hebben. Daarom is een andere behandeling met minder bijwerkingen soms beter. Bijvoorbeeld een lokale behandeling. Dit betekent dat alleen de plek waar je klachten hebt, behandeld wordt. Zoals bij een injectie met botox bij spasmen. De stof botulinetoxine wordt dan in een gespannen spier gespoten. Heel zelden wordt iemand geopereerd bij een spasme. Bijvoorbeeld als de spier korter geworden is door de spasmen. Met een operatie wordt de spier dan verlengd.
Aanvullende behandelingen bij spasmen en tremoren
Er zijn meer behandelingen mogelijk. Maar van deze aanvullende behandelingen is niet altijd bewezen dat ze ook echt werken. Toch lijken de behandelingen wel bij sommige mensen te helpen. Bijvoorbeeld yogatherapie, elektrische stimulatietherapie of shockwavetherapie.
Omgaan met spasmen en tremoren
Je kunt ook zelf iets doen om de invloed van spasmen en tremoren op je leven te beperken. Het helpt om stress te vermijden en voldoende te ontspannen. Bijvoorbeeld met een warm bad of warme douche en ontspanningsoefeningen. Voldoende bewegen is ook belangrijk. Dit kan moeilijk zijn met spasmen of tremoren. Maar bewegen houdt je spieren sterk en soepel. Een fysiotherapeut kan je hierbij begeleiden. Lees hier meer over sporten met MS.
Artikel met medewerking van:
- Annette van Aalzum - MS-verpleegkundige, St. Antonius Ziekenhuis
- Afra van Impelen - ergotherapeut, MS Expertisecentrum Nieuw Unicum
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 18 februari 2025