Behandeling en zorg

Zwakke ademhalingsspieren: longrevalidatie en training

MS kan de spieren verslappen, ook de ademhalingsspieren. Dit maakt ademhalen moeilijker. Longrevalidatie of ademhalingstraining kunnen helpen bij een betere ademhaling.

In het kort

  • Door MS kunnen spieren slapper worden. Bij sommige mensen worden de ademhalingsspieren zwakker.
  • Door zwakke spieren wordt ademhalen moeilijker. Dit heeft invloed op de kwaliteit van leven.
  • Longrevalidatie is een manier om de ademhaling te verbeteren.
  • Bij longrevalidatie krijg je oefeningen die de spieren sterker maken. Ook adviezen over hoe je makkelijker ademhaalt kunnen helpen. 

Zwakke ademhalingsspieren door MS

MS, multiple sclerose, beschadigt het centrale zenuwstelsel. De signalen van de zenuwen komen niet goed aan in de spieren. Sommige spieren worden hierdoor zwakker. Dit kan ook gebeuren met de ademhalingsspieren. Het is dan moeilijker om in te ademen en de longen te vullen met lucht. Of uitademen wordt juist lastiger. 

Gevolgen van zwakke ademhalingsspieren

Sommige mensen krijgen problemen met het ophoesten van slijm. Met zwakkere ademhalingsspieren ben je ook vaak sneller buiten adem of erg moe. Dit kan ervoor zorgen dat je minder beweegt. Of dat dagelijkse handelingen meer energie kosten. Zwakke ademhalingsspieren kunnen de kwaliteit van leven verminderen. 

Longrevalidatie voor meer lucht

Het is belangrijk om goed te ademen. Met longrevalidatie of ademhalingstraining kun je de ademhalingsspieren verbeteren. Hierdoor worden ook de klachten minder die ontstaan door de ademhalingsproblemen. Bijvoorbeeld vermoeidheid of duizeligheid. Bij longrevalidatie krijg je oefeningen en technieken om de ademhaling te verbeteren. Welke oefeningen goed werken, verschilt per persoon. 

Oefeningen en adviezen

Bij longrevalidatie zijn vaak meerdere zorgverleners betrokken. Allereerst wordt onderzocht hoe groot je ademhalingsproblemen zijn. Vervolgens wordt er een behandelplan gemaakt. Dit kan bestaan uit verschillende onderdelen. Je leert vaak verschillende technieken om adem te halen. Zo ontdek je welke manier voor jou het beste werkt.  

Begeleiding van een fysiotherapeut

Met een fysiotherapeut kun je werken aan de ademhalingsspieren, zodat deze sterker worden. Soms krijg je het advies om meerdere keren per dag door een speciaal rietje te ademen. Of om een speciaal ademhalingsapparaat te gebruiken, waarmee je meerdere keren per dag oefent. Met dit apparaat vergroot je de inhoud van je longen. Dit betekent dat je per ademhaling meer lucht kunt inademen en uitblazen. 

Andere tips en adviezen

Bij longrevalidatie wordt vaak ook gekeken naar je leefstijl. Dit heeft meestal geen invloed op de ademhalingsspieren, maar wel op hoe goed je adem kunt halen. Het helpt bijvoorbeeld om een gezond gewicht te hebben. Door overgewicht kun je sneller vermoeid raken. Ook helpt een gezond voedingspatroon. En het is beter om niet te roken. Dit is namelijk slecht voor je longen. Rook je? Probeer dan te stoppen of minder te roken. Dit kan lastig zijn. Er zijn programma's en hulpmiddelen die je hierbij kunnen helpen. Je huisarts kan hier meer over vertellen. 

Beademing thuis als dat nodig is

Heel zelden krijgt iemand thuis beademing in de nachten, wanneer ademhalen moeilijk gaat. Dit gebeurt alleen wanneer de klachten heel ernstig zijn. Moeite met ademhalen zorgt er dan voor dat iemand afvalstoffen niet meer uit kan ademen. Dit kan iemand erg suf maken. Een longarts kan meedenken of de beademing thuis verstandig is. Dit gebeurt enkel in de laatste fasen van MS. 

Facebook FacebookWhatsApp Whatsapp

Artikel met medewerking van:

  • Michelle Bakker - fysiotherapeut, MS Expertisecentrum Nieuw Unicum
  • drs. Luuk van Rooij - neuroloog, Maasstad Ziekenhuis

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 19 december 2024

Lees meer over Behandelingen en hulpmiddelen per klacht

Volgend artikel