Blaasproblemen: behandelingen en hulpmiddelen
Er zijn verschillende behandelingen en hulpmiddelen die helpen bij blaasproblemen door MS.
In het kort
- Bij MS komen verschillende soorten blaasproblemen voor.
- De behandeling van blaasproblemen hangt af van het type probleem.
- Een passende combinatie van behandelingen en hulpmiddelen voor blaasproblemen ervaren veel mensen met MS een betere kwaliteit van leven.
Blaasklachten die vaak voorkomen
Blaasklachten die bij MS kunnen voorkomen, zijn:
Bespreek deze klachten met de neuroloog of de MS-verpleegkundige. Er zijn behandelingen en hulpmiddelen die hierbij kunnen helpen.
Behandelingen als je urine verliest of vaak moet plassen
Als je vaak moet plassen of urine verliest kun je oefeningen doen om de controle over de blaas te verbeteren. Dit doe je met bekkenbodemtraining of blaastraining. De fysiotherapeut geeft je oefeningen die de spieren in de bekkenbodem sterker maken. Of het plaspatroon wordt geleidelijk aangepast. Dit is hoe vaak en wanneer je plast. Hierdoor kunnen de blaasproblemen minder erg worden.
De zenuwen prikkelen met elektrostimulatie
Als je heel vaak moet plassen, ook ‘s nachts, heb je een overactieve blaas. Soms helpt een behandeling met elektrostimulatie. De zenuwen in de blaas krijgen dan prikkels. Dit kan helpen om de blaas beter te laten werken. Sommige fysiotherapeuten geven deze behandeling. Soms moet je voor de behandeling naar het ziekenhuis.
Vochtopnemend ondergoed of inleggers
Verlies je soms of vaak urine, dan kan speciaal ondergoed dat vocht opneemt helpen. Er zijn ook inleggers die je in je ondergoed kunt doen die vocht opnemen. De mate van vochtverlies bepaalt welke soort inleggers of ondergoed je het beste kunt gebruiken. Ook als je vaak moet plassen kunnen speciale onderbroeken of inleggers wat extra zekerheid geven. En bij stressincontinentie. Hierbij verlies je ongewild plas bij druk. Bijvoorbeeld als je hoest, lacht of springt.
Medicijnen als je vaak moet plassen
Er zijn meerdere medicijnen die helpen tegen een overactieve blaas. Bijvoorbeeld solifenacine, tolterodine en oxybutynine. Botulinetoxine (botox) helpt ook tegen een overactieve blaas. De botulinetoxine wordt ingespoten in de blaasspier. Daarna is de blaas een paar maanden rustig.
Katheter helpt bij uitplassen
Soms lukt het niet meer om de blaas helemaal leeg te plassen. Er blijft dan plas achter in de blaas. Dan kan een katheter een oplossing zijn. De urine gaat dan via een slangetje direct uit het lichaam. Er zijn verschillende soorten katheters:
- Zelfkatheterisatie. Hierbij maak je zelf de blaas leeg met een slangetje. Het kost even tijd om dit te leren.
- Suprapubische katheter. Hierbij loopt er een hol slangetje door de buikwand naar de blaas. Deze is voor langdurig gebruik.
- Condoomkatheter. Deze katheter is voor mannen. Het is een hoes die over de penis wordt geschoven. Er zit een afvoerbuisje aan dat aan een opvangzak wordt gekoppeld.
Medicijnen bij een blaasontsteking
Bij blaasproblemen is het belangrijk dat de arts onderzoekt waardoor dit komt. Als de blaasproblemen door een infectie komen, heb je een blaasontsteking. Om zeker te weten of je een blaasontsteking hebt wordt je plas getest. Voor een blaasontsteking krijg je antibiotica.
Eten en drinken bij een blaasontsteking
Bij een blaasontsteking helpt het soms om meer vitamine C te eten. Vitamine C zit in fruit, zoals sinaasappels, kiwi, ananas en mango. Er zijn ook vitamine C-supplementen te koop. Veel mensen denken dat het helpt om cranberrysap te drinken bij een blaasontsteking. Het is niet bewezen dat dit helpt. Maar er zit wel veel vitamine C in cranberry’s. Bij een blaasontsteking is het belangrijk om genoeg water te drinken. Dat is ongeveer 1,5 tot 2 liter per dag.
Toiletpas bij blaasproblemen
Bij incontinentie is het moeilijk of onmogelijk om de plas op te houden. Daardoor kun je per ongeluk plassen op het verkeerde moment. Bijvoorbeeld wanneer je slaapt of niet in de buurt van een toilet bent. Iemand met MS kan een toiletpas aanvragen. Wanneer je buiten bent en de toiletpas bij bijvoorbeeld een winkel of restaurant laat zien, mag je vaak gebruik maken van het toilet. Helaas is niet iedereen bekend met de toiletpas. Daardoor kan het gebeuren dat je toch geweigerd wordt bij een organisatie met een toilet.
Artikel met medewerking van:
- Marja Schrier - MS-verpleegkundige, Admiraal De Ruyter Ziekenhuis
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 19 maart 2025