Leven met MS

Omgaan met cognitieve klachten of hersenmist

Beweging, rust en ontspanning en psychische uitdaging kunnen helpen bij cognitieve problemen. 

In het kort 

  • Een gezonde leefstijl met een gezond dieet en beweging is goed voor de hersenen. 
  • Rust en ontspanning helpt tegen cognitieve klachten en hersenmist. 
  • Daag jezelf psychisch uit. Denk bijvoorbeeld aan puzzelen of een nieuwe taal leren. 

Behandeling van onderliggende oorzaken 

Heel vaak hangen cognitieve klachten samen met vermoeidheid, slaapstoornissen, stress en stemmingsstoornissen zoals angst en depressie. Bij de behandeling van deze onderliggende oorzaken verbeteren cognitieve problemen vaak. Hier kun je hulp bij krijgen. Ook zijn er dingen die je zelf kunt doen om cognitieve problemen minder erg te maken, zoals een gezonde leefstijl aanhouden en jezelf mentaal blijven uitdagen. 

Je hersenen gezond houden 

Een gezonde leefstijl draagt bij aan gezonde hersenen. Dit helpt misschien bij cognitieve klachten. Dit zijn problemen met het denken, zoals dingen vergeten en langzamer kunnen nadenken. Een gezond dieet en beweging zijn goed voor het denken. 

Rust en ontspanning 

Stress en vermoeidheid kunnen cognitieve klachten en hersenmist erger maken. Zorg ook daarom voor genoeg rust en ontspanning in je dag. Bedenk wat je gestrest maakt en hoe je dit kunt voorkomen. Zoek manieren om met stress om te gaan. Technieken als meditatie en mindfulness kunnen hierbij helpen. Kijk ook wat je zelf kunt doen bij vermoeidheid. 

Mentale uitdaging 

Met cognitieve training kun je de invloed van veranderingen in de hersenen proberen kleiner te maken. Alles wat je psychisch uitdaagt is goed voor je hersenen. Bijvoorbeeld: 

  • een creatieve hobby, zoals schrijven, tekenen of muziek maken 
  • iets nieuws leren, zoals een vreemde taal of een nieuw recept uitproberen 
  • puzzelen 

Onderzoekers denken dat een combinatie van lichamelijke en psychische activiteit erg goed is voor de hersenen. Denk hierbij aan dansen. Je bent tegelijkertijd bezig met bewegen, muziek luisteren, je lichaam aanvoelen in de ruimte en misschien zelfs met pasjes onthouden. Wetenschappers onderzoeken nu of dit helpt om het brein ‘sterker’ te maken. 

Andere tips 

  • Een gewoonte aanhouden. Dingen die je elke dag ongeveer hetzelfde doet, zijn makkelijker te onthouden. Bijvoorbeeld altijd je sleutels op een bepaalde plek leggen als je thuiskomt. Of elke dag na het ontbijt medicatie innemen. 
  • Geheugensteuntjes. Gebruik een dagboek, notitieboek, wekker of agenda om dingen te onthouden en plannen. Je kunt hier je mobiele telefoon of pen en papier voor gebruiken. 
  • 1 ding tegelijk. Richt je aandacht op 1 taak tegelijk. Probeer afleiding zoveel mogelijk weg te halen. Doe bijvoorbeeld de tv uit en je telefoon op stil als je ergens mee bezig bent. 
  • Taken opdelen. Verdeel een grote taak in kleinere stukjes. Je kunt die stukjes op verschillende dagen uitvoeren. Bijvoorbeeld eerst de huiskamer stofzuigen, en op een andere dag de slaapkamer. 

Artikel met medewerking van:

  • Marieke de Gier - GZ-psycholoog, Amsterdam UMC
  • dr. Diana Oosterveer - revalidatiearts, Basalt Revalidatie

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 30 oktober 2024

Lees meer over Omgaan met klachten bij MS

Volgend artikel