Leven met MS

Omgaan met problemen met de blaas en darmen

Veel mensen met MS krijgen te maken met blaasproblemen of darmproblemen. Bijvoorbeeld moeite om plas of ontlasting op te houden. Je kunt hiermee leren omgaan.

In het kort

  • Blaasproblemen en darmproblemen zijn vaak lastig in het dagelijks leven met MS.
  • Het is belangrijk om een goede houding te hebben op de wc. En om voldoende tijd te nemen om te plassen of poepen.
  • Ga zo snel mogelijk naar de wc wanneer je moet. Maar ga niet te vaak als het eigenlijk niet nodig is.
  • Een toiletpas kan helpen om snel toegang te krijgen tot een toilet.
  • Genoeg drinken, gezond eten en regelmatig bewegen helpen ook tegen blaasproblemen en darmproblemen. 

Problemen met de darmen en blaas

Sommige mensen met MS krijgen klachten aan de blaas of darmen. Ze kunnen moeilijker poepen of plassen. Of hebben juist moeite om de ontlasting op te houden. Soms helpt katheterisatie of zijn er medicijnen die je kunt gebruiken. Maar desondanks hebben klachten vaak invloed op het dagelijks leven. Problemen met de blaas en darmen maken het lastiger om weg van huis te gaan. Bijvoorbeeld als je bang bent dat je niet op tijd bij een wc bent. Er zijn manieren die het dagelijks leven met blaasproblemen of darmproblemen makkelijker maken.

Lees ook meer informatie over verschillende problemen met de darmen en blaas bij MS

Een goede houding op het toilet

Bij blaas- en darmproblemen is het belangrijk om de blaas en darmen altijd goed leeg te maken. En het kan je zekerder maken als je ergens bent waar een wc verder weg is. Een goede houding helpt om de blaas en darmen leeg te maken. Zo zorg je voor een goede houding:

  • Zorg dat je je knieën goed kunt bewegen. Laat je broek dus helemaal tot op je enkels zakken. Of trek een rok voldoende omhoog of naar beneden.
  • Zet je voeten plat op de grond, iets uit elkaar. Als de wc hoog is, kun je een laag krukje of opstapje gebruiken. Vooral als je poept is het fijn als je knieën iets hoger zijn dan je heupen.
  • Ga in het midden op de wc zitten. Dus niet op het voorste stukje of juist ver naar achteren. Blijf ook niet boven de wc-bril hangen. Je kunt dan moeilijker ontspannen.
  • Ontspan de spieren rondom je bekkenbodem. Soms helpt het om een paar keer rustig in en uit te ademen.  
  • Kantel je bekken. Als de urine of ontlasting niet komt, kun je wat heen en weer bewegen. Hiervoor leun je iets naar voren en daarna naar achter. Je bekken kantel dan. Het is verstandig dit altijd te doen, voordat je van de wc gaat. 

Ga naar de wc als het moet

Het is belangrijk om naar het toilet te gaan wanneer je voelt dat je moet plassen of poepen. Wacht hier niet te lang mee. Dit kan nieuwe problemen aan de blaas of darmen veroorzaken. Ga niet vaker naar de wc dan nodig is. Als je vaak voor de zekerheid naar de wc gaat, raakt je lichaam eraan gewend om vaker kleine beetjes te plassen. Je moet hierdoor nog vaker naar de wc. 

Een toiletpas kan helpen 

Bij problemen met de blaas en darmen heb je vaak een wc nodig. De toiletpas kan helpen om sneller toegang te krijgen tot een wc. De pas maakt duidelijk dat je een medische reden hebt om snel naar het toilet te gaan. Lees meer over de toiletpas

Tips voor een betere leefstijl

Voeding en beweging heeft ook invloed op problemen met de blaas en darmen. Deze tips kunnen helpen om klachten te verminderen:

  • Eet regelmatig en gevarieerd. Dit betekent dat je voldoende groenten, fruit en producten met vezels eet. Bewerkt voedsel en producten met suiker en zoetstoffen zijn minder goed voor je darmen.
  • Drink voldoende water. Iedereen heeft iedere dag 1,5 tot 2 liter vocht nodig. Water is het beste. Alcohol, koffie en zwarte thee zijn minder goed bij blaas- en darmproblemen.
  • Vermijd stress. Stress is meestal niet de oorzaak van klachten aan de blaas en darmen. Maar stress kan klachten wel erger maken. Ontspanning helpt dus ook.
  • Beweeg genoeg. Van bewegen gaan vooral je darmen beter werken. Je lichaam kan voedsel beter verwerken als je genoeg beweegt. Elke manier van bewegen heeft al een positieve invloed. 

Accepteer de klachten

Blaas- en darmproblemen zijn erg vervelend. Het is belangrijk om te beseffen dat je klachten hebt, maar dat deze niet bepalen wie je bent. Problemen met de blaas en darmen kunnen je overkomen. Probeer te accepteren dat de klachten er zijn. Dit maakt het makkelijker om manieren te vinden om ermee om te gaan. Met anderen praten over blaas- en darmproblemen kan ook helpen. 

Gevolgen van MS

Bij MS kunnen enorm veel gevolgen en klachten ontstaan. Dit is zeer uiteenlopend, zoals bijvoorbeeld moeheid, problemen met lopen en zien, blaasklachten, balansproblemen en pijn. De gevolgen zijn bij iedereen anders. In deze groep kun je jouw ervaringen over de gevolgen van MS delen. Help anderen met jouw verhaal, stel een vraag of geef tips.

Bekijk de groep
Facebook FacebookWhatsApp Whatsapp

Artikel met medewerking van:

  • dr. Coen Holzhauer - uroloog, UMCG
  • drs. Luuk van Rooij - neuroloog, Maasstad Ziekenhuis

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 12 december 2024

Lees meer over Omgaan met klachten bij MS

Volgend artikel