Leven met MS

Hoe kun je zwakke spieren sterker maken?

MS kan zorgen voor slappe of zwakke spieren. Met oefeningen en voldoende beweging houd je het lijf zo sterk en soepel mogelijk. 

In het kort

  • Zenuwschade in de hersenen of het ruggenmerg bij MS kan zorgen voor zwakke spieren.
  • Als je minder beweegt door MS, kan dit de spieren nog zwakker maken.
  • Het is belangrijk om voldoende te bewegen. Bijvoorbeeld met hulp van een fysiotherapeut.
  • Krachttraining kan spieren sterker maken. Ook een hulpmiddel, zoals een wandelstok, maakt bewegen makkelijker. 

Zwakke spieren door zenuwschade

Bij MS, multiple sclerose, raken de zenuwen beschadigd. Ze kunnen de spieren daardoor niet goed meer aansturen. Dit kan zorgen voor zwakke spieren. Bij zwakke spieren voelen de spieren slap. De spieren aanspannen lukt niet of minder goed dan vroeger. Dit heeft verschillende gevolgen. Bij zwakke spieren in de handen of armen is het moeilijker iets te pakken en vast te houden. Heb je zwakke beenspieren? Dan ga je al snel minder lopen. Zijn je ademhalingsspieren zwak? Dan wordt ademhalen moeilijker.  

Zwakke spieren door andere MS-klachten

MS kan ook zorgen voor andere klachten, zoals vermoeidheid of spasmen. Door deze klachten kan iemand met MS minder gaan bewegen. Dit maakt dat andere spieren in het lichaam ook minder gebruikt worden. Ze worden minder getraind. Ook dit kan zorgen voor zwakkere spieren. De spieren verliezen kracht, terwijl de zenuwen de spieren nog wel goed aan kunnen sturen. 

Bewegen voor sterkere spieren

Om de spieren sterk te houden, is het belangrijk om voldoende te bewegen. Krachttraining kan hierbij helpen. Dit zijn oefeningen waarbij je kracht zet met je spieren. Bijvoorbeeld kniebuigingen of gewichtheffen. Als je dit vaker doet, worden je spieren iedere keer wat sterker. Soms houden zwakke spieren je tegen om te bewegen. Een hulpmiddel kan dan helpen, zoals een wandelstok. Het belangrijkste is dat je zoveel mogelijk blijft bewegen. Of dat nu met of zonder een hulpmiddel is. 

Krachttraining: geen invloed op zenuwschade

Krachttraining kan zenuwschade niet verminderen. Daarom werkt het niet bij de spieren die slechter werken door beschadigde zenuwen. Toch helpt krachttraining wel, door de spieren te trainen rondom de zwakkere spieren. Als de omliggende spieren sterker worden, kunnen ze de problemen van de zwakkere spier opvangen. 

Ondersteuning bij het trainen van de spieren

Het is moeilijk om te bepalen hoe je het beste kunt bewegen met MS. Dit verschilt per persoon. Een fysiotherapeut is een specialist die hierbij kan helpen. De fysiotherapeut kan onderzoeken welke spieren je het beste kunt trainen en geeft oefeningen waarmee je dit kunt doen. Ook kan een fysiotherapeut je adviseren sommige bewegen niet of minder te doen. Of tips geven over een hulpmiddel om te gebruiken bij het bewegen. Er zijn speciale fysiotherapeuten die veel weten over MS. 

Tips om zwakke spieren te versterken

Wil je je spieren sterker maken? Deze tips kunnen helpen:

  • Begin rustig en probeer iedere keer iets meer. Als je start met trainen, is het belangrijk om oefeningen niet te vaak te herhalen. Of bijvoorbeeld niet te zware gewichten te gebruiken bij de training. Elke week probeer je de oefening iets zwaarder te maken of langer vol te houden.
  • Oefen meerdere keren per week. Het helpt om oefeningen regelmatig te herhalen. Dit kun je het beste minstens drie keer per week doen. Je kunt oefeningen ook afwisselen. Zo verveelt het trainen minder snel.
  • Kies oefeningen die bij je passen. Niet iedereen vindt hetzelfde leuk. Probeer verschillende oefeningen uit. Heb je meerdere oefeningen en manieren om te trainen getest? Dan kun je kiezen welke oefeningen het best bij je passen.
  • Bepaal welk moment het fijnst is. Het maakt niet uit op welk moment van de dag je sport. Het belangrijkste is dat het past in jouw dagelijkse ritme. En bij de hoeveelheid energie die je hebt op een dag.  
  • Sport in een groep. Jezelf motiveren kan lastig zijn. Soms is het prettig om met een groep te sporten of een maatje te zoeken voor de training. Er zijn speciale groepen voor mensen met MS. 

Vermoeidheid of spierpijn na training

Als je MS hebt, kun je extra vermoeid zijn na het sporten. Of je hebt veel spierpijn. Het is niet erg als je moe bent na een training of spierpijn hebt. Je kunt gewoon blijven trainen. Het is wel belangrijk om te kijken hoe je sporten kunt afwisselen met ontspanning en rust. Zoek naar een evenwicht waarbij je lichaam voldoende kan herstellen na een training. Een fysiotherapeut kan hierbij helpen. 

Facebook FacebookWhatsApp Whatsapp

Artikel met medewerking van:

  • Michelle Bakker - fysiotherapeut, MS Expertisecentrum Nieuw Unicum
  • drs. Luuk van Rooij - neuroloog, Maasstad Ziekenhuis

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 19 december 2024

Lees meer over Omgaan met klachten bij MS

Volgend artikel