Jelinek-dieet
Het Jelinek-dieet is een manier van eten met weinig verzadigde vetten. Je eet ook geen vlees en zuivel. Het is onderdeel van de Jelinek-leefstijl.
In het kort
- Het Jelinek-dieet bevat weinig verzadigde vetten en veel plantaardig voedsel.
- Het Jelinek-dieet is een uitbreiding van het Swank-dieet.
- Dit eetpatroon is onderdeel van de Jelinek-leefstijl. De leefstijl gaat ook over meditatie en sport.
Het Jelinek-dieet
Het Jelinek-dieet is een manier van eten met weinig verzadigde vetten. Het is ontwikkeld voor mensen met MS, multiple sclerose. Mensen die dit dieet volgen, vermijden vlees en zuivel. Plantaardig voedsel en vis eten ze wel. Als je dit dieet gaat volgen, verander je je eetpatroon langzaam, in stappen. Een andere naam voor dit dieet is ‘Overcoming MS', oftewel 'MS overwinnen'. Ondanks dat het dieet zo heet, zijn wetenschappers er niet over uit of dit dieet echt helpt tegen MS.
Verschil Jelinek-dieet en Swank-dieet
Het Jelinek-dieet lijkt op het Swank-dieet. Dit komt omdat dr. Jelinek het dieet van dr. Swank heeft uitgebreid. Bij beide diëten eet je weinig verzadigde vetten. Het verschil tussen de diëten is dat je bij het Swank-dieet vlees en zuivel mag eten, en bij het Jelinek-dieet niet.
Wat zit er in het dieet?
Het Jelinek-dieet bevat:
- plantaardig voedsel zoals groenten en fruit
- vis
- supplementen: omega-3 olie, vitamine B en vitamine D
Dit eet je niet:
- vlees
- zuivel
- gebakken en gefrituurd eten
- margarine, kokosolie en bakvet
- bewerkt voedsel met verzadigd vet
Jelinek-leefstijl
Het Jelinek-dieet beschrijft een voedingspatroon. Maar de methode gaat nog een stapje verder. Er is namelijk ook aandacht voor acceptatie van MS, meditatie en sport. Het wordt daarom ook wel de Jelinek-leefstijl genoemd.
Jelinek-dieet en MS
MS is niet te genezen met een dieet. Wel kun je je beter voelen door gezond te leven. Het Jelinek-dieet bevat veel plantaardig voedsel en weinig bewerkt voedsel. Dat is voor iedereen gezond, dus ook voor mensen met MS. Maar er is een kans dat je met dit dieet te weinig vitaminen binnenkrijgt. Een diëtist kan je hierbij helpen. Wil je een dieet gaan volgen? Bespreek dit eerst met je arts of diëtist.
Artikel met medewerking van:
- Jolein den Boer - diëtist, Maasstad Ziekenhuis
- dr. Brigit de Jong - neuroloog, Amsterdam UMC
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 7 februari 2024