Over MS

Problemen met klaarkomen

Door de ziekte MS en medicijnen kunnen orgasmeproblemen ontstaan. Bijvoorbeeld moeite met het krijgen van een orgasme of te snel klaarkomen. 

In het kort 

  • Moeite met het krijgen van een orgasme, een orgasme minder intens ervaren en te vroeg klaarkomen zijn voorbeelden van orgasmeproblemen waar mensen met MS vaak last van hebben.
  • Oorzaken hiervan zijn een verminderde signaaloverdracht tussen de geslachtsdelen en de hersenen. Ook hebben andere MS-klachten, medicijnen en hoe je je voelt invloed op het vermogen om een orgasme te krijgen.
  • Problemen met het orgasme kunnen invloed hebben op hoe je je voelt en op de relatie met je partner. Een seksuoloog of psycholoog kan helpen.  

Orgasmeproblemen bij MS 

Veel mannen en vrouwen met multiple sclerose, MS, ervaren problemen met klaarkomen. Dit heet ook wel een orgasmeprobleem. Dit kan bijvoorbeeld zijn: 

  • moeite met een orgasme krijgen
  • het orgasme voelt minder intens
  • te vroeg klaarkomen
  • bang zijn om klaar te komen. Na een orgasme ontspant je lichaam, en dat kan lijken op een gevoel van verzwakking. Dit is niet gevaarlijk en heeft niets te maken met de ziekte. Maar het kan je wel angstig maken.

Hoe ontstaan orgasmeproblemen? 

De communicatie tussen zenuwen in de hersenen en de geslachtsorganen is belangrijk voor het krijgen van een orgasme en voor de zaadlozing. MS, multiple sclerose, zorgt voor schade aan de zenuwen in de hersenen en het ruggenmerg. Hierdoor worden signalen vanuit de geslachtsorganen niet meer goed doorgegeven naar de hersenen. Signalen vanuit de hersenen komen ook niet meer goed aan bij de geslachtsorganen. Hierdoor wordt de drempel om een orgasme te krijgen hoger. Je moet er meer voor doen.  

Orgasmeproblemen door de gevolgen van MS 

Ook andere gevolgen van MS kunnen zorgen voor minder seksuele opwinding en een minder intens orgasme: 

  • Lichamelijke klachten. Bijvoorbeeld gevoelloosheid, spierstijfheid en tintelingen in de geslachtsdelen.
  • Bijwerkingen van medicatie. Sommige medicijnen, zoals antidepressiva, medicijnen tegen spasticiteit en pijnstillers, kunnen zorgen dat je moeilijker een orgasme krijgt.
  • Psychische klachten. MS heeft vaak invloed op hoe je je voelt. Angst, stress en onzekerheid hebben invloed op de seksuele opwinding en het vermogen om een orgasme te krijgen.
  • De relatie met je partner. Sommige mensen voelen bijvoorbeeld een druk om klaar te komen omdat hun partner dat belangrijk vindt. 

Gevolgen van orgasmeproblemen  

Voor veel mensen is seksualiteit een belangrijk onderdeel van het leven. Wanneer het niet lukt om een orgasme te krijgen, of wanneer je een orgasme minder intens ervaart, heeft dit invloed op hoe je je voelt. Het kan leiden tot frustratie, verdriet of minder zelfvertrouwen. Ook kan je minder zin krijgen in seks en kan het impact hebben op je relatie. Een partner kan zich bijvoorbeeld afgewezen voelen. Heb je last van problemen rondom het krijgen van een orgasme, dan kun je hulp zoeken bij bijvoorbeeld een seksuoloog of een consulent seksuele gezondheid. Deze kunnen uitleg geven over seksuele gezondheid en hulp bieden op het gebied van seks.  

Wat kun je doen bij orgasmeproblemen 

Wat je kunt doen bij orgasmeproblemen bij MS, hangt af van de oorzaak. Lees hier meer over wat je kunt doen bij gevoelsproblemen en problemen met spierzwakte en stijfheid. Sommige mensen met MS hebben minder gevoel in hun geslachtsdelen, maar kunnen nog wel een orgasme krijgen. Er is dan vaak langere en intensere stimulatie nodig. Het opzoeken van meer prikkels en stimulatie kan helpen. Bijvoorbeeld: 

  • Het gevoel op de huid vergroten. Dit kan bijvoorbeeld met een vibrator. Deze kun je alleen of met een partner gebruiken.
  • De fantasie prikkelen.
  • Naar iets kijken dat je opwindt.  

Er zijn ook verschillende behandelingen en hulpmiddelen voor seksuele problemen bij MS. Een seksuoloog kan een luisterend oor en mogelijke oplossingen bieden.  

Facebook FacebookWhatsApp Whatsapp

Artikel met medewerking van:

  • Mirjam Hemker, MSc - klinisch seksuoloog, Reade Amsterdam
  • drs. Hanneke Bolt - arts-seksuoloog, Erasmus MC
  • Rutgers - onafhankelijk expertisecentrum seksualiteit

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 17 maart 2025

Lees meer over Seksuele klachten

Volgend artikel