Over MS

Invloed van medicijnen op het seksleven

MS-remmers en medicijnen om klachten van MS te behandelen hebben verschillende bijwerkingen. Hierdoor kunnen deze medicijnen invloed hebben op het seksleven. 

In het kort  

  • Voor MS kun je medicijnen krijgen die invloed hebben op het verloop van de ziekte. Ook voor bepaalde klachten kun je medicijnen gebruiken.
  • Deze medicijnen hebben soms bijwerkingen. Bijvoorbeeld vermoeidheid, pijn, misselijkheid en depressie.
  • Bijwerkingen van medicijnen kunnen invloed hebben op het seksleven. Ze zorgen bijvoorbeeld voor minder zin in seks.
  • Het komt niet vaak voor dat bijwerkingen van medicijnen invloed hebben op seksualiteit. Maar als dit wel zo is, kan het erg vervelend zijn.
  • Overleg met je behandelaar als je denkt dat je medicijnen invloed hebben op je seksleven.
  • Een seksuoloog of psycholoog kan je begeleiden bij seksuele problemen. 

Bijwerkingen bij medicijnen voor MS 

MS-remmers voor de behandeling van MS, multiple sclerose, vertragen de voortgang van de ziekte. Andere medicijnen verminderen MS-klachten. Dit kan ervoor zorgen dat seks leuk en prettig blijft. Maar medicijnen hebben soms ook nadelen. Ze kunnen bijwerkingen geven, zoals maagproblemen of vermoeidheid. Niet iedereen die medicijnen gebruikt, krijgt ook last van bijwerkingen. Maar als een medicijn bijwerkingen geeft, kan dit invloed hebben op alle vormen van seks

Bijwerkingen en seksualiteit 

Sommige bijwerkingen kunnen zorgen dat iemand minder zin heeft in seks. Of ze maken seks minder plezierig. Deze bijwerkingen kunnen invloed hebben op het seksleven: 

  • Vermoeidheid en slapeloosheid. Deze bijwerkingen komen voor bij sommige MS-remmers, zoals interferonen en MS-remmers die op –mab eindigen. Ook medicijnen voor klachten kunnen je moe en suf maken. Bijvoorbeeld spierontspanners en antidepressiva. Vermoeidheid kan zorgen voor minder zin in seks. Daarnaast kan seks minder intens of korter zijn door een gebrek aan energie. Als je moe bent, kan het ook moeilijker zijn om veel verbinding te voelen met je partner.
  • Pijn. Hoofdpijn, spierpijn en buikpijn zijn bijwerkingen van verschillende medicijnen. Spierpijn kan ervoor zorgen dat je je minder goed kunt bewegen tijdens de seks. Daarnaast zorgt pijn voor minder zin in seks en minder plezier tijdens de seks. Ook kan pijn leiden tot verdriet, boosheid of frustratie.
  • Psychische klachten. Medicatie voor MS kan soms angst, depressie en stemmingswisselingen veroorzaken. Hierdoor kan het moeilijker worden om te ontspannen en te genieten van seks. Of je kunt je interesse in seks verliezen.
  • Veranderingen in je uiterlijk. Door sommige medicijnen kan je gewicht toenemen. Bijvoorbeeld door methylprednisolon, een medicijn dat gebruikt wordt om een schub eerder te laten stoppen. De MS-remmer teriflunomide veroorzaakt soms haaruitval. Deze bijwerkingen zijn tijdelijk, maar het kan je wel onzeker maken. Hierdoor geniet je misschien minder van seks of heb je minder zin in seks.
  • Misselijkheid. Deze bijwerking kun je krijgen door het gebruik van veel MS-remmers. Het gevolg is minder zin in seks. Ook kunnen bepaalde houdingen of bewegingen niet comfortabel zijn of de misselijkheid erger maken.
  • Minder zin in seks en moeilijker klaarkomen. Sommige medicijnen hebben direct invloed op de zin in seks. Bijvoorbeeld antidepressiva en medicijnen tegen spasmen en pijn. Deze medicijnen kunnen er ook voor zorgen dat je minder goed kunt klaarkomen.  

Wat kun je doen als bijwerkingen invloed hebben op je seksualiteit? 

Seksualiteit is voor de meeste mensen een belangrijk onderdeel van het leven. Neem bijwerkingen van medicijnen die invloed op je seksualiteit hebben dus serieus. Bespreek ze met de MS-verpleegkundige of neuroloog. Daarnaast kun je seksuele klachten bespreken met een seksuoloog. Praten over seksualiteit met een MS-zorgverlener is niet altijd makkelijk. Lees hier hoe je in gesprek kunt gaan over seksualiteit.  

Omgaan met seksuele problemen door medicijnen 

Seksuele problemen door bijwerkingen van medicijnen kunnen invloed hebben op hoe je je voelt. Er is helaas niet altijd iets aan de klachten te doen. Bijvoorbeeld als wisselen van medicatie geen optie is. Het kan tegenvallen dat seks niet meer gaat zoals vroeger. Het kost tijd om te leren omgaan met de veranderingen. Seksuele klachten kunnen ook invloed hebben op je relatie. Heb je een partner? Probeer deze te betrekken bij wat je ervaart. Misschien kunnen jullie samen naar een oplossing zoeken. Soms helpt het al om erover te praten en naar elkaar te luisteren. Een seksuoloog of psycholoog kan jullie hierin begeleiden. Ook als je geen partner hebt, kun je bij een seksuoloog of psycholoog terecht. Je kunt er praten over seksuele problemen en de invloed ervan op hoe het met je gaat. 

Facebook FacebookWhatsApp Whatsapp

Artikel met medewerking van:

  • dr. Ide Smets - neuroloog, Erasmus MC
  • drs. Luuk van Rooij - neuroloog, Maasstad Ziekenhuis
  • drs. Hanneke Bolt - arts-seksuoloog, Erasmus MC
  • Rutgers - onafhankelijk expertisecentrum seksualiteit

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 17 maart 2025

Lees meer over Seksuele klachten

Volgend artikel