Over MS

De invloed van testosteron op MS

Hormonen regelen veel processen in het lichaam. Testosteron is een belangrijk geslachtshormoon bij mannen en personen met een penis en testikels. Dit hormoon kan MS beïnvloeden. 

In het kort 

  • Hormonen regelen allerlei processen in je lijf. Je lichaam maakt hormonen zelf aan.
  • Oestrogeen, progesteron en testosteron zijn geslachtshormonen. Ze zorgen dat je lichaam verandert per levensfase. En ze zijn belangrijk bij seks en als je kinderen krijgt.
  • De invloed van testosteron op het verloop van MS is onduidelijk. Mogelijk beïnvloedt testosteron het verloop van de ziekte bij mannen.
  • Er lijkt een link tussen weinig testosteron en een sneller verloop van MS. Maar hoe dit precies zit is onduidelijk.
  • Het is niet duidelijk of weinig testosteron een oorzaak is van deze verslechtering. Of dat MS ervoor zorgt dat het lichaam minder testosteron aanmaakt. 

Geslachtshormonen en MS 

Hormonen zijn stoffen die het lichaam zelf maakt. Ze regelen veel processen in je lichaam. Geslachtshormonen veranderen je lichaam per levensfase. Ze zorgen bijvoorbeeld voor schaamhaar en baardgroei in de puberteit. En door geslachtshormonen maken de zaadballen zaad. Oestrogeen, progesteron en testosteron zijn geslachtshormonen. Deze hebben misschien invloed op het verloop van MS, multiple sclerose.  

Hormonen verschillen per persoon 

Hormonen werken bij iedereen op een unieke manier. Hoeveel hormonen je lichaam aanmaakt en hoe je lichaam daarop reageert, wordt beïnvloed door je leeftijd, gezondheid en erfelijkheid. Dit kan verschillen tussen mensen. Of je jezelf nou ziet als man, vrouw of iets anders. 

Weinig of veel testosteron 

Bij mensen met MS die biologisch mannelijk zijn, is vooral het hormoon testosteron belangrijk. Mannen met MS hebben vaker weinig testosteron dan mannen zonder MS. Bij mannen met MS en weinig testosteron verslechtert de gezondheid vaak sneller door MS. Bij mannen met MS die veel testosteron maken, blijft de gezondheid vaak beter.  

Veel testosteron kan beschermen tegen MS 

De hoeveelheid testosteron neemt meestal af als iemand ouder wordt. Onderzoekers denken dat testosteron het lichaam kan beschermen tegen schade door MS. Dit zou een verklaring kunnen zijn waarom mannen vaak op latere leeftijd MS krijgen dan vrouwen. Vrouwen hebben minder testosteron. Hoe dit precies werkt, is onduidelijk. Hiervoor is nog meer onderzoek nodig. Onderzoekers weten bijvoorbeeld niet of weinig testosteron echt een oorzaak is van verslechtering. Het kan ook dat MS juist zorgt dat het lichaam minder testosteron maakt. Dan is testosteron niet de oorzaak, maar een gevolg van de ziekte. 

Facebook FacebookWhatsApp Whatsapp

Artikel met medewerking van:

  • dr. Ide Smets - neuroloog, Erasmus MC
  • dr. Jeroen van Eijk - neuroloog, Jeroen Bosch ziekenhuis
  • Rutgers - onafhankelijk expertisecentrum seksualiteit

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 17 maart 2025

Lees meer over Seksuele klachten

Volgend artikel