Behandeling en zorg

Vitamine D bij MS

Over de invloed van vitamine D bij MS is veel discussie. Sommige mensen gebruiken het als aanvullende behandeling om ontstekingen door MS te verminderen.

In het kort

  • Vitamine D is een stof die belangrijk is in het lichaam.  
  • Het lichaam maakt vitamine D door zonlicht. De vitamine zit ook in bepaald eten, zoals vette vis.
  • Je kunt vitamine D ook extra slikken, bijvoorbeeld met pillen of druppels. Deze supplementen zijn te koop bij de apotheek, drogist of supermarkt.
  • Sommige onderzoeken laten zien dat voldoende vitamine D zorgt voor minder ontstekingen in de hersenen en het ruggenmerg bij MS.
  • Hoe goed vitamine D werkt bij MS is niet duidelijk. 

Wat is vitamine D?

Vitamine D is een belangrijke stof voor het lichaam. Het is nodig om calcium uit voeding op te nemen in het lichaam. Calcium is een stof die zorgt voor de opbouw van botten en het gebit. Vitamine D maakt ook dat de spieren en het afweersysteem goed werken. Het lichaam maakt vitamine D zelf aan door zonlicht. In de lente en zomer is 15-30 minuten per dag in de zon vaak genoeg. Voor mensen met een donkere huid 20 tot 40 minuten per dag. Vitamine D zit ook in bepaald eten, zoals vette vis.

Vitamine D extra slikken 

Je kunt vitamine D extra slikken met pillen of druppels. Dit zijn supplementen. Vitamine D lost in je lichaam op in vet. Slik je het bij een maaltijd waar wat vet in zit? Dan neemt je lichaam het beter op. Vitamine D koop je bij de apotheek, drogist of supermarkt. Voor sommige groepen mensen is het advies om vitamine D bij te slikken, los van of ze MS hebben.  

De invloed van vitamine D op MS

Wetenschappers doen onderzoek naar wat vitamine D doet met MS, multiple sclerose. Sommige mensen met MS hebben weinig vitamine D in hun lichaam, blijkt uit bloedonderzoek. Het is bekend dat vitamine D helpt bij het sterk houden van de botten. Uit sommige onderzoeken blijkt dat vitamine D ook helpt om het aantal ontstekingen bij MS te verminderen. Maar er zijn ook onderzoeken die laten zien dat vitamine D hier bijna geen invloed op heeft. Er is daarom geen advies over vitamine D dat voor iedereen geldt.

Risico's van vitamine D

Aan vitamine D zitten weinig risico's. Van vitamine D via zonlicht kan je nooit te veel krijgen. Je kunt wel te veel vitamine D binnenkrijgen als je dit extra slikt. Als dit langere tijd gebeurt, kan dat gevaarlijk zijn. Te veel vitamine D kan zorgen voor schade aan de nieren. Neem daarom niet meer vitamine D dan geadviseerd wordt op de verpakking. Denk je dat je meer nodig hebt? Overleg dan eerst met een arts. 

Vergoeding van vitamine D

Vitamine D wordt niet vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Dat geldt ook als de vitamine D is voorgeschreven door een arts. De kosten moet je dus zelf betalen. Een goedkoper merk vitamine D werkt even goed als een duurder A-merk. Let altijd op de juiste hoeveelheid die je mag gebruiken.

Vitamine D slikken met MS of niet

Of vitamine D invloed heeft op MS is niet duidelijk. Vitamine D slikken als supplement heeft weinig gevaren als je niet te veel neemt. Extra vitamine D slikken bij MS kan dus geen kwaad. Een arts kan de hoeveelheid vitamine D in je bloed meten. Op basis daarvan kan deze je adviseren om vitamine D bij te slikken. Voor sommige mensen geldt standaard een advies om extra vitamine D te slikken. Ook als zij geen MS hebben. Hierbij gaat het om:

  • jonge kinderen
  • vrouwen boven de 50 jaar
  • mannen boven de 70 jaar
  • mensen die zwanger zijn
  • mensen met een donkere huidskleur
  • mensen die weinig buiten komen
  • mensen die een sluier dragen 

Orthomoleculaire therapie en vitamine D

Als je wil, kun je ook naar een orthomoleculair therapeut. Dit is iemand die zich bezighoudt met hoe je voldoende belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Sommigen van hen zijn gespecialiseerd in MS. Een orthomoleculair therapeut kan je adviseren over hoeveel vitamine D of andere supplementen je kan nemen. Er is weinig wetenschappelijk bewijs voor orthomoleculair therapie. Het Voedingscentrum adviseert je altijd te houden aan de aanbevolen hoeveelheid vitamine D. 

Facebook FacebookWhatsApp Whatsapp

Artikel met medewerking van:

  • Linda Boot - diëtist, De Grens Diëtisten en de MS-voedingslijn van MS Vereniging Nederland
  • Tiny Kempkens - verpleegkundig specialist, Academisch MS Centrum Zuyd
  • Joanna Venderbos - fysiotherapeut en MS-coach

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 13 maart 2025

Lees meer over Aanvullende behandelingen

Volgend artikel