Elektrische stimulatietherapie bij MS
Elektrische stimulatietherapie is een aanvullende behandeling bij verschillende MS-klachten. Bijvoorbeeld spasmen, problemen met bewegen of moeite met slikken.
In het kort
- Elektrische stimulatietherapie is een aanvullende behandeling bij MS.
- Bij deze behandeling worden elektrische stroomstootjes gebruikt om klachten te verminderen.
- Sommige mensen merken dat ze minder klachten hebben na elektrostimulatie. Maar de behandeling werkt niet altijd.
- Er zijn meerdere soorten elektrische stimulatietherapie.
Wat is elektrische stimulatietherapie?
Elektrische stimulatietherapie is een aanvullende behandeling bij MS. Het wordt gebruikt als extra mogelijkheid om klachten te verminderen. Het heet ook wel: elektrostimulatie. Bij de behandeling krijgt het lichaam elektrische stroomstootjes op een bepaalde plek. Hiervoor worden stickers op de huid geplakt. Deze plakkers zijn verbonden met een klein apparaat. Dit apparaat stuurt elektrische seintjes naar de stickers. De stroomschokjes doen geen pijn. Wel kan de stroom tintelend of trillend aanvoelen. Er zijn verschillende soorten elektrische stimulatietherapie. Welke soort en op welke plek iemand behandeld wordt, ligt aan de klacht.
Elektrostimulatie werkt niet altijd
Sommige mensen merken dat klachten van MS minder worden na elektrische stimulatietherapie. Maar deze aanvullende behandeling werkt niet altijd. Wetenschappers doen nog veel onderzoek om de behandeling te verbeteren. Overleg daarom altijd met je zorgverlener als je elektrostimulatie wil proberen. Deze kan advies geven dat past bij jouw situatie.
Verschillende soorten elektrostimulatie bij MS
Er zijn veel soorten elektrische stimulatietherapie. Deze twee soorten worden vaker gebruikt bij MS:
- Neuromusculaire elektrostimulatie. Kort: NMES. Dit is een aanvullende behandeling bij spasmen. Soms wordt het ook geprobeerd bij zwakke spieren, slikproblemen of erge pijn. NMES helpt de zenuwen in de spieren om actief te worden. De spieren trekken door de stroomstootjes samen zonder dat je hier zelf iets voor doet.
- Transcutane elektrische stimulatie. Kort: TENS. Dit is een aanvullende behandeling bij pijn. TENS kan ervoor zorgen dat je pijn minder voelt. De oorzaak van de pijn blijft. Maar de prikkel die het TENS-apparaat geeft zorgt voor afleiding. Hierdoor voel je je pijn minder of helemaal niet meer.
Hoe kan ik elektrostimulatie krijgen?
Verschillende zorgverleners werken met elektrostimulatie. Bijvoorbeeld een fysiotherapeut bij problemen met bewegen. Er bestaan ook apparaten voor elektrostimulatie die je zelf kan gebruiken. Niet elke fysiotherapeut heeft kennis van elektrostimulatie. Als je deze behandeling wil proberen, is het belangrijk dat je een fysiotherapeut vindt die hiermee werkt. Als het gaat om elektrostimulatie bij slikproblemen, kun je terecht bij een logopedist. Een revalidatiearts kan ook adviseren over een TENS-apparaat.
Wanneer is elektrostimulatie niet mogelijk?
In sommige gevallen wordt elektrische stimulatietherapie afgeraden. Bijvoorbeeld:
- als je een ICD of pacemaker in je lichaam hebt: een apparaatje dat hartritmestoornissen tegengaat.
- als je korter dan 12 weken zwanger bent.
- als je epilepsie hebt.
Wordt elektrische stimulatietherapie vergoed?
Elektrische stimulatietherapie wordt niet altijd vergoed uit de basis zorgverzekering. Sommige verzekeraars vergoeden deze behandeling wel bij bepaalde aandoeningen of klachten. Je kunt hiernaar vragen bij je eigen zorgverzekeraar.
Artikel met medewerking van:
- Tiny Kempkens - verpleegkundig specialist, Academisch MS Centrum Zuyd
- Joanna Venderbos - fysiotherapeut en MS-coach
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 13 maart 2025