Meditatie bij MS
Meditatie is een goede manier om angst en stress door MS te verminderen. Het kan ook helpen tegen depressie en een wisselend humeur.
In het kort
- Bij meditatie probeer je je gedachten en gevoelens rustig te maken. Dit kan op verschillende manieren.
- Mindfulness is een manier van meditatie. Bij mindfulness richt je je aandacht op wat er op het moment gebeurt en de plek waarop je op dat moment bent.
- Meditatie en mindfulness kunnen klachten bij MS verminderen. Bijvoorbeeld angst, stress of depressie.
- Veel mensen met MS ervaren een betere kwaliteit van leven als ze regelmatig mediteren.
- Meditatie of mindfulness geneest MS niet. Ook helpt het niet voor iedereen.
Wat is meditatie?
Meditatie is een manier om je hoofd rustig te maken. Het woord komt uit de Latijnse taal en betekent: overdenken. Bij meditatie probeer je zonder oordeel te kijken naar je gedachten en gevoelens. Vaak gebeurt meditatie in stilte. Maar het kan ook met muziek of door te bidden. Sommige mensen mediteren met een geluidsfragment van iemand. De persoon in het geluidsfragment vertelt dan hoe je moet mediteren. Dit heet ook wel: geleide meditatie.
Wat is mindfulness?
Mindfulness is soort meditatie. Bij mindfulness richt je je aandacht volledig op het nu. Dus op de gedachten en gevoelens die je op dat moment hebt. En de plek waar je op dat moment bent. Je probeert bij mindfulness niet bezig te zijn met dingen in het verleden of met de toekomst. Mindfulness kan je eigenlijk de hele dag doen: waar je ook bent en wat je ook doet. Je kan er ook een vast moment voor kiezen. En er bestaan trainingen en lessen waarbij je mindfulness leert.
Hoe goed werkt meditatie of mindfulness?
MS kan verschillende klachten veroorzaken. Meditatie lijkt goed te werken bij bepaalde psychische klachten, zoals stress en angst. Ook bij een depressie of stemmingswisselingen kan meditatie helpen. Bij stemmingswisselingen wisselt je humeur snel, bijvoorbeeld van blij naar boos of verdrietig. Meditatie is ook een goede manier om de kwaliteit van leven bij MS te vergroten. Mensen met MS die een programma met meditatie of mindfulness volgen, voelen zich hierna vaak gemiddeld beter dan mensen die dit niet doen. Helaas is dit niet altijd zo. Voor sommige mensen met MS maakt meditatie geen verschil in hoe zij zich voelen.
Zelf mediteren of mindfulness oefenen
Voor meditatie en mindfulness bestaan trainingen en lessen. Hierbij leert iemand je vaak in meerdere weken hoe je kunt mediteren of mindfulness kunt oefenen. Op internet is ook veel informatie te vinden over meditatie en mindfulness. Er zijn ook veel video's waarin iemand je begeleidt bij mediteren of mindfulness. Je kunt hier dus eenvoudig zelf mee beginnen.
Risico's van meditatie en mindfulness
Mediteren en mindfulness hebben meestal weinig risico's. Heel zelden heeft mediteren of mindfulness een omgekeerd gevolg. Iemand wordt dan juist onrustig of angstig van meditatie. Het is dus belangrijk om voorzichtig te ontdekken of meditatie en mindfulness bij je past. Als het niet goed voelt, moet je ermee stoppen.
Vergoeding van meditatie en mindfulness
Veel informatie over meditatie en mindfulness is gratis. Als je een training of les volgt, moet je hiervoor betalen. Mindfulness wordt meestal niet vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Mindfulness wordt alleen vergoed bij een steeds terugkerende depressie. Sommige zorgverzekeraars vergoeden meditatie of mindfulness wel voor meer groepen. Hier heb je vaak een aanvullende verzekering voor nodig. Voor een aanvullende verzekering betaal je iedere maand een extra bedrag.
Artikel met medewerking van:
- Tiny Kempkens - verpleegkundig specialist, Academisch MS Centrum Zuyd
- Joanna Venderbos - fysiotherapeut en MS-coach
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 13 maart 2025