Behandeling en zorg

Een neuromodulatiepak bij MS

Het neuromodulatiepak is beter bekend als Mollii Suit. Het pak kan helpen bij MS-klachten, zoals spasmen.

In het kort

  • Een neuromodulatiepak is een pak met elektrische stimulatietherapie. Het pak stuurt stroomstootjes naar de zenuwen in de spieren.
  • Het pak wordt gebruikt om spasmen en loopproblemen te verminderen bij MS. Ook kan het helpen tegen pijn en kramp.
  • Elektrische stimulatietherapie werkt niet bij iedereen met MS.
  • Sommige mensen mogen geen elektrostimulatie doen. Bijvoorbeeld bij een pacemaker.
  • Het pak wordt bij MS-klachten niet vergoed door de zorgverzekeraar. Dit betekent dat iemand het pak vaak zelf moet betalen. 

Wat is een neuromodulatiepak?

Een neuromodulatiepak is een pak dat werk met elektrische stroomstootjes. Het pak werkt met elektrische stimulatietherapie. Het pak bestaat uit een broek en jas. Hierbij hoort een soort computer om het pak te besturen. In het pak zitten tientallen elektroden. Dit zijn metalen plaatjes die stroom geleiden. De elektroden sturen stroomstootjes naar de zenuwen in bepaalde spieren. Deze spieren gaan hierdoor licht bewegen. Het pak is vooral bekend onder de naam Mollii Suit. Dit is een merknaam. 

Hoe werkt het pak? 

Een neuromodulatiepak kan mensen met MS helpen bij spasmen en loopproblemen. Soms helpt het ook tegen pijn en kramp. Heeft iemand met MS een spasme in een bepaalde spier? Dan stuurt het pak stroomstootjes naar de tegenovergestelde spier. Door die spier aan te spannen, kan de spastische spier juist ontspannen. Dit doet het lichaam automatisch. Door de stroomstootjes kunnen spasmen en pijn verminderen. Iemand hoeft het pak hiervoor niet de hele dag te dragen. Vaak is 1 uur per dag of paar dagen voldoende. 

Wanneer mag je het neuromodulatiepak niet gebruiken?

In sommige situaties wordt het gebruik van elektrische stimulatietherapie afgeraden. Bijvoorbeeld:

  • als je een ICD of pacemaker in je lichaam hebt: een apparaatje dat hartritmestoornissen tegengaat.
  • als je zwanger bent.
  • als je epilepsie hebt.

Soms wordt het pak ook afgeraden bij koorts, huidproblemen of hartproblemen. Overleg altijd met je arts of MS-verpleegkundige voor je elektrische stimulatietherapie probeert. 

Het neuromodulatiepak werkt niet altijd

Sommige mensen merken verschil als ze een neuromodulatiepak gebruiken. Ze kunnen bijvoorbeeld beter lopen of hebben minder pijn. Maar dit is niet bij iedereen zo. Bij sommige mensen werkt elektrische stimulatietherapie niet of nauwelijks. Of het werkt eerst wel, maar als ze het vaker gebruiken niet meer. Uit sommige onderzoeken blijkt dat het pak bij sommige mensen helpt. Er is meer onderzoek nodig om te bepalen hoe de behandeling het beste werkt en bij wie. 

Vergoeding van het neuromodulatiepak

De zorgverzekeraar vergoedt een neuromodulatiepak niet. Hiervoor is de werking van het pak nog te weinig onderzocht. Dit betekent dat iemand met MS het pak zelf moet betalen. Het pak kost ruim 8.000 euro. Je kunt het pak proberen, voordat je het koopt. Ook is het mogelijk om het pak een korte periode te huren bij verschillende organisaties. Het is hierbij belangrijk om rekening te houden met de tijdelijke werking van het pak. Bij sommige mensen werkt het pak een korte periode, maar na vaker gebruiken niet meer.

Facebook FacebookWhatsApp Whatsapp

Artikel met medewerking van:

  • Tiny Kempkens - verpleegkundig specialist, Academisch MS Centrum Zuyd
  • Joanna Venderbos - fysiotherapeut en MS-coach

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 13 maart 2025

Lees meer over Aanvullende behandelingen

Volgend artikel