Behandeling en zorg

Ginkgo biloba bij MS

Ginkgo biloba komt van een Japanse notenboom. Bij sommige mensen met MS lijkt het vermoeidheid te verminderen.

In het kort

  • Ginkgo biloba komt van een Japanse notenboom. Sommige mensen met MS gebruiken het aanvullend op hun behandeling.
  • Bij vermoeidheid kan ginkgo biloba soms helpen.
  • Het supplement verbetert misschien ook de concentratie en het geheugen. Maar of dit ook gebeurt bij mensen met MS is niet duidelijk.
  • Ginkgo biloba heeft meestal weinig bijwerkingen.
  • Probeer ginkgo biloba nooit zomaar. Overleg altijd met de neuroloog of MS-verpleegkundige. 

Wat is ginkgo biloba?

Ginkgo biloba is een andere naam voor Japanse notenboom. Deze plant komt oorspronkelijk uit China. Van de bladeren van ginkgo biloba wordt een supplement gemaakt. Dit is een middel dat je kunt gebruiken als aanvulling op je voeding. Ginkgo biloba wordt gebruikt bij verschillende aandoeningen. Bijvoorbeeld bij MS, multiple sclerose. Uit sommige wetenschappelijk onderzoeken blijkt dat het sommige mensen kan helpen bij vermoeidheid. 

Ginkgo biloba werkt niet altijd bij MS-klachten

Over de werking van ginkgo biloba is niet iedereen het eens. Hoewel uit onderzoek wel blijkt dat het misschien kan helpen, is het bewijs zwak. Er is maar weinig onderzoek gedaan naar de invloed van ginkgo biloba op MS. Uit het onderzoek dat gedaan is, blijkt dat sommige mensen met MS die ginkgo biloba gebruiken minder moe zijn. De invloed van ginkgo biloba op cognitieve problemen bij MS is erg klein. Het werkt niet of nauwelijks bij problemen met het geheugen en de concentratie.  

Ginkgo biloba tegen schade aan het zenuwstelsel

In ginkgo biloba zitten antioxidanten. Dit zijn bepaalde gezonde stoffen. Deze kunnen heel misschien het lichaam beschermen tegen schade aan de zenuwen. Maar hier is nog te weinig bewijs voor. Er is meer onderzoek nodig om dit te bepalen. 

Hoe wordt ginkgo biloba gebruikt?

Van ginkgo biloba kunnen pillen worden gemaakt. De meeste mensen nemen het supplement op deze manier. In het wetenschappelijk onderzoek naar ginkgo biloba bij MS slikten de deelnemers ook pillen. Er bestaan ook siropen, druppels en theesoorten met ginkgo biloba. De hoeveelheid ginkgo biloba in deze producten verschilt. Daarom is niet te zeggen hoe goed deze manieren werken. 

Hoe kom je aan ginkgo biloba? 

Ginkgo biloba is een kruidengeneesmiddel. Het is zonder recept van een arts te krijgen. Sommige apotheken verkopen pillen met ginkgo biloba. Ook verschillende drogisterijen en kruidenwinkels verkopen pillen of andere producten met ginkgo biloba. De samenstelling van producten kan verschillen. Dus ook de hoeveelheid ginkgo biloba die erin zit. Je moet het product zelf betalen. Het wordt niet vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering

Risico's van ginkgo biloba bij MS 

Ginkgo biloba heeft meestal weinig bijwerkingen. Heel soms wordt iemand misselijk van het medicijn. Ook hoofdpijn, duizeligheid en een snel kloppend hart zijn zeldzame bijwerkingen. Niet iedereen kan ginkgo biloba zomaar gebruiken. Het is belangrijk altijd te overleggen met de neuroloog of MS-verpleegkundige als je dit soort middelen wil proberen. Deze kan vertellen of het middel geschikt is in jouw situatie.  

Wanneer kun je ginkgo biloba beter niet gebruiken? 

Ginkgo biloba gaat slecht samen met sommige medicijnen. Bijvoorbeeld medicijnen die ervoor zorgen dat het bloed beter stolt. Het middel kan het bloed namelijk dunner maken. Ook als iemand zwanger wil worden of zwanger is, wordt ginkgo biloba afgeraden. Controleer bij een zorgverlener of ginkgo biloba veilig is voor je. 

Orthomoleculair therapeut en ginkgo biloba

Als je wil, kun je ook naar een orthomoleculair therapeut. Dit is iemand die zich bezighoudt met hoe je voldoende belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Sommigen van hen zijn gespecialiseerd in MS. Er is weinig wetenschappelijk bewijs voor orthomoleculair therapie. Net als voor het gebruik van ginkgo biloba. Het Voedingscentrum adviseert daarom voorzichtig te zijn. 

Facebook FacebookWhatsApp Whatsapp

Artikel met medewerking van:

  • Linda Boot - diëtist, De Grens Diëtisten en de MS-voedingslijn van MS Vereniging Nederland
  • Tiny Kempkens - verpleegkundig specialist, Academisch MS Centrum Zuyd
  • Joanna Venderbos - fysiotherapeut en MS-coach

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 13 maart 2025

Lees meer over Aanvullende behandelingen

Volgend artikel