Over MS

Traumatische ervaringen door MS

De diagnose MS en de gebeurtenissen om MS heen zijn ingrijpend. Als je dit niet goed verwerkt, kun je PTSS krijgen. Dit zijn klachten die komen door de herinnering aan een ernstige gebeurtenis.

In het kort

  • Als je de diagnose MS krijgt, is dit een heftige gebeurtenis.  
  • Niet iedereen kan de diagnose goed verwerken. Als je hierdoor klachten krijgt, kan dit een trauma of posttraumatische stressstoornis (PTSS) worden.
  • Ook ervaringen in het ziekenhuis, zoals een bepaalde behandeling, kunnen zorgen voor een trauma.
  • Bij een trauma komt de vervelende herinnering vaak terug, bijvoorbeeld als een nachtmerrie of herbeleving. Hierbij heb je heftige gevoelens, zoals angst of verdriet.
  • Er zijn behandelingen voor een trauma of PTSS. 

Trauma's en MS

MS, multiple sclerose, is een ingrijpende ziekte. De diagnose is vaak schokkend. Het is belangrijk om tijd te nemen om de diagnose te verwerken. Het helpt vaak om vragen te stellen aan een zorgverlener of te praten met anderen over wat de diagnose met je doet. Als het niet goed lukt om de diagnose te verwerken, kun je last krijgen van een trauma of een posttraumatische stressstoornis. Kort heet dit ook wel: PTSS. 

Wat is een trauma of PTSS?

Een trauma is een vervelende gebeurtenis die je niet meer loslaat. Je beleeft het moment vaak opnieuw in gedachten en kunt er nachtmerries van krijgen. Dit kan gebeuren na een heftig ongeluk of als iemand je geweld aandoet. Maar ook de diagnose MS kan zo'n trauma zijn. Of een vervelende behandeling in het ziekenhuis, waarbij je niet precies snapte wat er met je gebeurde of waarbij je veel pijn hebt gevoeld. Een trauma kan een posttraumatische stressstoornis worden.

Dit noemen we zo als:

  • de klachten die je erdoor hebt heftig zijn en niet zomaar weggaan
  • en de vervelende gebeurtenis al langer dan 4 weken geleden is 

De gevolgen van PTSS

Een posttraumatische stressstoornis beïnvloedt je leven sterk. Je kunt last krijgen van slaapproblemen, bent vaak gestrest en kunt plotseling heel boos of verdrietig worden. Ook lukt het door het trauma soms niet om de gewone dagelijkse dingen te doen, zoals werken, sporten of hobby's. Sommige mensen zoeken een manier om het vervelende gevoel dat hoort bij het trauma te ontwijken. Bijvoorbeeld door niet naar het ziekenhuis te gaan als dat nodig is. Of door kalmerende middelen te gebruiken, zodat het vervelende gevoel minder wordt. 

Wat kun je zelf doen bij een trauma?

Iedereen verwerkt gebeurtenissen op een andere manier. Toch zijn er enkele algemene adviezen. Het is belangrijk te beseffen dat verwerking tijd kost. Gun jezelf deze tijd. Verder kan het helpen om:

  • steun te zoeken bij familie en vrienden als je dit nodig hebt
  • het duidelijk te zeggen als je even alleen wilt zijn of niet over de gebeurtenis wil praten
  • je gevoelens op verschillende manieren uiten, bijvoorbeeld door te schrijven, tekenen of sporten 

Hulp bij een trauma

Er zijn behandelingen voor een trauma of posttraumatische stressstoornis. Vaak gebeurt dit met therapie van een pscyholoog of psychotherapeut. Zij helpen je om het trauma te verwerken. Soms is dit onvoldoende. Dan zijn er medicijnen die je kunt gebruiken, naast de therapie. Heb je last van een trauma? Bespreek dit met je MS-zorgverlener of huisarts. Samen kun je bepalen welke behandeling het beste bij jouw situatie past. 

Artikel met medewerking van:

  • Wisse van den Berg - GZ-psycholoog, Noordwest Ziekenhuisgroep
  • Marieke de Gier - GZ-psycholoog, Amsterdam UMC

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 31 oktober 2024

Lees meer over Psychische klachten

Volgend artikel