Over MS

Angst door MS

Angst wordt vaak niet opgemerkt als gevolg van MS. Maar de diagnose en gevolgen van de ziekte kunnen eng zijn.

In het kort

  • MS kan zorgen voor een angstig gevoel.
  • Iemand met MS kan bang zijn voor lichamelijke gevolgen van de ziekte.
  • Ook de sociale gevolgen en onzekere toekomst kunnen eng zijn voor iemand met MS en hun naasten.
  • Er zijn verschillende vormen van angst. Je kunt bijvoorbeeld tijdelijk veel spanning voelen, maar ook last krijgen van een angststoornis.
  • Soms verdwijnt angst vanzelf. Je kunt ook hulp krijgen, bijvoorbeeld van een psycholoog. 

MS: een enge ziekte

De diagnose MS, multiple sclerose, kan beangstigend zijn. Het verloop van de ziekte verschilt per persoon. Ook krijgt iedereen met MS andere klachten. Je kunt bang zijn voor meer klachten of de invloed die klachten hebben op je dagelijks leven. Ook kan de ziekte je onzeker maken over sociale activiteiten. En je kunt bang worden voor de toekomst, omdat je niet weet hoe de MS door de jaren heen verloopt. 

Angst komt en gaat

Het is normaal om af en toe angst te voelen door MS. Het is een normale reactie op de onzekerheid en onvoorspelbaarheid van de ziekte. Veel mensen met MS hebben hierdoor weleens last van angst. Vaak is deze angst tijdelijk. Het angstige gevoel wordt steeds iets minder, totdat het er eigenlijk niet meer is. De angst kan wel weer terugkomen op een later moment, bijvoorbeeld bij nieuwe MS-klachten of als bestaande klachten erger worden. 

Angststoornissen door MS

Soms blijft angst of het komt zo vaak terug dat het je dagelijks leven verstoort. Dan heet dit: een angststoornis. Er zijn verschillende angststoornissen. Bijvoorbeeld:

  • Een paniekstoornis. Je hebt regelmatig paniekaanvallen. Hierbij voel je korte tijd erg veel angst. Je kunt ook last krijgen van lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, benauwdheid of veel zweten.
  • Een sociale angststoornis. Je bent bang voor sociale situaties. Dit betekent dat je je onzeker of angstig voelt met mensen om je heen. Je durft niet bij anderen op bezoek te gaan, bijvoorbeeld omdat je bang bent dat ze negatief over je zijn.
  • Een piekerstoornis. Ook wel: gegeneraliseerde angststoornis. Hierbij ben je de hele dag door gespannen of angstig. Je maakt je zorgen dat er iets heel ergs gaat gebeuren en piekert eigenlijk over alles.
  • Een fobie. Dit is angst voor 1 ding in het bijzonder. Je kunt bijvoorbeeld bang zijn voor een medische handeling, zoals bloedprikken. Of voor een schub, terwijl hier geen reden voor is.

Een angststoornis herkennen

Als je af en toe bang bent, betekent dit niet gelijk dat je een angststoornis hebt. Wil je weten of jij of iemand die je goed kent een angststoornis heeft? Bedenk dan of de angst het dagelijks leven regelmatig flink verstoort. Bij erge angst of een angststoornis kun je hulp krijgen. Bespreek je klachten met de huisarts of MS-verpleegkundige. Die helpt je verder, bijvoorbeeld met een afspraak bij een psycholoog

Adviezen bij angst

De volgende dingen kunnen helpen als je last hebt van angst:

  • Schrijf op waar je bang voor bent. Bijvoorbeeld in een dagboek. Schrijf op wanneer je angst voelt, hoe de angst het dagelijks leven beïnvloedt. Noteer ook wat je merkt aan je lichaam en wat je doet tegen angst.
  • Praat over angst. Mensen die belangrijk voor je zijn, kunnen helpen. Praten zorgt ook vaak voor minder schaamte.
  • Blijf actief. Het helpt om voldoende te bewegen en te zorgen voor ontspanning. Naar buiten gaan is ook gezond.
  • Drink geen alcohol en gebruik geen drugs. Deze middelen kunnen in het begin kalmeren, maar dit is tijdelijk. Over langere tijd kunnen ze juist zorgen voor meer angst. 

Artikel met medewerking van:

  • Wisse van den Berg - GZ-psycholoog, Noordwest Ziekenhuisgroep
  • Marieke de Gier - GZ-psycholoog, Amsterdam UMC

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 31 oktober 2024

Lees meer over Psychische klachten

Volgend artikel