Over MS

Een medicijnverslaving door MS-klachten

Bij MS krijg je te maken met verschillende medicijnen. Het is belangrijk hier verantwoord mee om te gaan. Neem niet meer medicijnen dan nodig is.

In het kort

  • Iemand met MS kan medicijnen krijgen voor verschillende klachten. Van ieder medicijn is bepaald hoeveel je ervan mag gebruiken.
  • Het is belangrijk je aan het voorschrift voor een medicijn te houden.
  • Vooral met kalmerende medicijnen, slaappillen en pijnstillers is het belangrijk om voorzichtig te zijn. Te veel gebruiken kan gevaarlijk zijn.
  • Sommige medicijnen werken verslavend. Dit betekent dat je er steeds meer van wil gebruiken.
  • Er bestaan behandelingen voor een medicijnverslaving. 

Medicijnen voor verschillende klachten

MS, multiple sclerose, geeft bij iedereen andere klachten. Deze klachten kunnen op verschillende manieren behandeld worden. Bijvoorbeeld met therapie of een hulpmiddel. Ook zijn er medicijnen voor verschillende MS-klachten, zoals pijnstillers en spierontspanners. Deze medicijnen zorgen ervoor dat de klacht minder wordt of zelfs helemaal overgaat. 

Regels voor medicijnen

Een zorgverlener bepaalt welke medicijnen je kunt gebruiken bij klachten van MS. Voor elk medicijn bestaan in Nederland regels. Een arts of apotheker moet zich hieraan houden. Je krijgt deze medicijnen op voorschrift. Dit betekent dat precies beschreven staat hoeveel, hoe vaak en hoelang je een medicijn mag gebruiken. Het is belangrijk om je hieraan te houden. Sommige middelen kun je ook kopen bij de drogist. Bij deze medicijnen staat op de verpakking en in de bijsluiter hoeveel je mag gebruiken. 

Te veel of te lang medicijnen gebruiken

Als je een medicijn te vaak of te lang gebruikt, kan dit gevaarlijk zijn. Het kan bijvoorbeeld zorgen voor schade aan bepaalde organen, omdat je lichaam het medicijn niet meer kan verwerken. Houd je daarom aan het voorschrift. Heb je per ongeluk te veel gebruikt van een medicijn? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je zorgverlener. Deze kan bepalen of het ernstig is, en advies geven over een oplossing. 

Wat is een medicijnverslaving?

Sommige mensen gebruiken langere tijd te veel van een medicijn. Of ze kunnen niet meer stoppen met een medicijn. Als iemand geen controle meer heeft over het gebruik van een medicijn, heet dit een medicijnverslaving. Dit kan zich op verschillende manieren uiten:

  • Geestelijke afhankelijkheid. Dit is een sterk verlangen naar een medicijn. Het voelt alsof je niet zonder kunt.
  • Tolerantie. Het lichaam raakt gewend aan het medicijn. Hierdoor heb je steeds meer nodig om een effect te merken.
  • Onthoudingsverschijnselen. Dit zijn nieuwe klachten die ontstaan zodra iemand stopt met een medicijn. Bijvoorbeeld: hoofdpijn, trillen of duizeligheid. 

Terugkomende klachten

Iemand met een medicijnverslaving heeft doorlopend drang om het medicijn te nemen. Dit komt vaak doordat het medicijn veel invloed heeft op hoe iemand zich voelt. Van sommige medicijnen is bekend dat ze verslavend werken, zoals sterke pijnstillers en kalmerende medicijnen. Deze medicijnen kunnen zorgen voor reboundverschijnselen. Dit betekent dat de klachten weer terugkomen als iemand stopt met het medicijn. Soms zijn de klachten zelfs erger. Dit maakt het verleidelijk om een medicijn meer en langer te gebruiken. 

Behandelingen voor een medicijnverslaving

Als je moeilijk kunt stoppen met een medicijn, is het belangrijk hierover te praten met een zorgverlener. Dit kan bij de huisarts of bij de zorgverlener die het medicijn heeft voorgeschreven, zoals je neuroloog. Er zijn verschillende manieren om te stoppen met een medicijn, zoals geleidelijk afbouwen of door over te stappen op een ander medicijn. Bij een erge medicijnverslaving kun je ook behandeld worden in een speciale kliniek. 

Artikel met medewerking van:

  • Wisse van den Berg - GZ-psycholoog, Noordwest Ziekenhuisgroep
  • Marieke de Gier - GZ-psycholoog, Amsterdam UMC

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 31 oktober 2024

Lees meer over Psychische klachten

Volgend artikel