Stamceltherapie (aHSCT) in het buitenland
Sommige mensen kiezen voor een behandeling met stamceltherapie in het buitenland. Waarom kiezen mensen voor een behandeling in het buitenland en wat kun je verwachten?
In het kort
- Soms voldoet iemand niet aan de Nederlandse voorwaarden voor stamceltherapie, maar is de behandeling wel mogelijk in een buitenlandse kliniek.
- De zorgverzekering vergoedt de kosten van de behandeling in het buitenland niet.
- Twijfel je over stamceltherapie in het buitenland? Zorg dat je meer te weten komt over de kosten, het risico en de reis.
Wat is een behandeling in het buitenland?
Mensen met MS, multiple sclerose, kunnen naar verschillende ziekenhuizen en klinieken buiten Nederland voor stamceltherapie (aHSCT). Nederlanders met MS die hiervoor kiezen, gaan bijvoorbeeld naar Moskou of Mexico. Zij betalen de behandeling zelf. Ook in andere landen zijn er klinieken die de behandeling aanbieden.
Waarom in het buitenland?
In Nederland zijn er bepaalde voorwaarden voor stamceltherapie bij MS. Mensen die niet aan deze voorwaarden voldoen, krijgen in Nederland geen stamceltherapie. Klinieken in het buitenland hebben vaak andere voorwaarden. Soms voldoet iemand niet aan de Nederlandse voorwaarden, maar is behandeling met stamceltherapie wel mogelijk in het buitenland.
Nadenken over de behandeling
Twijfel je over aHSCT in het buitenland? Zorg dan dat je meer te weten komt over:
- De kosten. Een behandeling in het buitenland wordt niet vergoed door de zorgverzekering. Iemand met MS betaalt de behandeling dus zelf. Dit kan tienduizenden euro's kosten. Hierbij komen ook nog kosten voor bijvoorbeeld vliegtickets en een hotel voor meereizende vrienden of familie.
- Het risico. Bij stamceltherapie horen risico's. Er is een kleine kans om aan de behandeling te overlijden. Maar er zijn ook minder ernstige gevolgen. Bijvoorbeeld dat je langer in het ziekenhuis moet blijven door een infectie. Dat kan in het buitenland extra belastend zijn, door de vreemde omgeving en het missen van steun van naasten door de afstand.
- De reis. Het reizen naar het buitenland kan intensief en vermoeiend zijn, zeker als je MS hebt. Daarnaast kan het ingrijpend zijn om een maand weg te zijn van huis, vrienden en familie.
Artikel met medewerking van:
- dr. Erwin Hoogervorst - neuroloog, St. Antonius Ziekenhuis
- dr. Zoé van Kempen - neuroloog, Amsterdam UMC
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 24 januari 2024