Behandeling en zorg

Hulpmiddelen bij MS

MS geeft vaak problemen in het dagelijks leven. Hulpmiddelen kunnen het leven weer makkelijker maken. Het MS-zorgteam adviseert daarbij.

In het kort

  • Bij MS kunnen hulpmiddelen de dagelijkse handelingen makkelijker maken.
  • De ergotherapeut helpt bij het kiezen en gebruiken van hulpmiddelen en geeft advies over aanpassingen in huis.
  • Ook andere zorgverleners kunnen je adviseren over hulpmiddelen.
  • Hulpmiddelen worden soms vergoed, bijvoorbeeld door de gemeente.

Hulpmiddelen voor allerlei problemen

Bij MS, multiple sclerose, kun je te maken krijgen met allerlei problemen in het dagelijks leven. Het douchen lukt niet meer, je hebt problemen met lopen, het werken op de computer is lastig. Met een hulpmiddel kan het leven weer makkelijker en prettiger worden. Denk bijvoorbeeld aan een douchestoel, een scootmobiel of een computer met spraakherkenning.

Een hulpmiddel kiezen? De ergotherapeut helpt!

Je kunt zelf op zoek gaan naar een geschikt hulpmiddel. Bij een thuiszorgwinkel (zoals Vegro of Medipoint) zijn hulpmiddelen te leen, te huur of te koop. Maar er is heel veel keus, de kans is groot dat je er zelf niet uitkomt. Je kunt dan terecht bij de ergotherapeut. Deze helpt bij het kiezen van het meest geschikte hulpmiddel, en geeft ook advies over dagelijkse handelingen.

Waar vind je de ergotherapeut?

De ergotherapeut is vaak een van de zorgverleners in het MS-zorgteam van het ziekenhuis. Meestal is daar ook een oefenruimte, waar je hulpmiddelen zoals een rollator kunt uitproberen. Of je kiest voor een ergotherapeut die bij je thuis langskomt. Het uitproberen kan dan in je eigen omgeving.

Aanpassingen in huis

Als het lopen erg moeilijk gaat, kunnen aanpassingen in huis nodig zijn. Drempels weghalen, gladde vloeren vervangen door tapijt, wandbeugels plaatsen, het helpt allemaal om minder snel te vallen. Of denk aan een traplift als je de trap niet meer op komt. De ergotherapeut geeft hierover advies.

Een ‘slim huis’: huisautomatisering

Een speciaal soort aanpassing is huisautomatisering. Je maakt dan van je huis een ‘smart home’, een ‘slim huis’. Een simpel voorbeeld is het openen en sluiten van de gordijnen. Als je daar vanwege de MS moeite mee hebt, kan huisautomatisering helpen. Je opent en sluit de gordijnen dan met een afstandsbediening, een app op je telefoon of zelfs met je eigen stem. Gordijnen, deuren, verlichting, verwarming, het is allemaal te automatiseren.

Hulpmiddelen via andere zorgverleners

Behalve de ergotherapeut kan ook de behandelend arts je advies geven over hulpmiddelen. De revalidatiearts helpt je bijvoorbeeld aan een orthese (spalk) voor je been. En de oogarts kan ervoor zorgen dat je een prismabril krijgt. Maar er zijn nog meer zorgverleners in het MS-zorgteam die iets voor je kunnen doen. De logopedist bijvoorbeeld, die kan een stemversterker voor je regelen als je stem door de MS te zacht is. Wel moet de arts daar soms nog toestemming voor geven.

Worden hulpmiddelen vergoed?

Hulpmiddelen kosten uiteraard geld. Kleine hulpmiddelen moet je vaak zelf betalen. De zorgverzekering kan bijspringen, afhankelijk van hoe je verzekerd bent. Ook de gemeente kan financiële hulp bieden. Dit geld komt uit een speciale pot: de Wmo, voluit de Wet maatschappelijke ondersteuning. En ten slotte helpt het soms om de kosten als aftrekpost op te voeren in je belastingaangifte. 

Heb je hulpmiddelen nodig, zoek dan goed uit of je ze vergoed kunt krijgen. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt.

Artikel met medewerking van:

  • dr. Erwin Hoogervorst - neuroloog, St. Antonius Ziekenhuis

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 15 januari 2024

Lees meer over MS-zorg

Volgend artikel