Behandeling en zorg

Samen beslissen bij MS

De meeste mensen willen graag meebeslissen over de behandeling en zorg die ze krijgen. Waarom is samen beslissen belangrijk? Hoe begin je?

In het kort

  • Samen beslissen betekent dat je met je MS-zorgverlener overlegt welke behandeling het best bij je past.
  • Je kunt zelf veel doen voor een goed gesprek met je MS-zorgverlener.
  • Een goede voorbereiding van het gesprek is belangrijk. Bedenk alvast wat je precies wilt weten.
  • Als je tijdens het gesprek merkt dat je meer uitleg nodig hebt, kun je daarom vragen.
  • Na het gesprek houd je contact met je MS-zorgverlener. Je bespreekt regelmatig hoe het gaat.

Diagnose MS: hoe moet het nu verder?

Na de diagnose MS, multiple sclerose, moet je vaak in korte tijd moeilijke beslissingen nemen over je behandeling. Die beslissingen hebben direct gevolgen voor je leven. Daarom is het belangrijk dat je weet welke keuzes je hebt. Je MS-zorgverlener helpt je hierbij. Tijdens de gesprekken die je samen hebt, bepaal je hoe het verder moet. Dit heet: samen beslissen.

Wat betekent samen beslissen?

Samen beslissen betekent dat je in goed overleg met je MS-zorgverlener een beslissing neemt over de behandeling die het best bij je past. Je bespreekt de voordelen en nadelen van de verschillende behandelingen. Ook vertel je wat jij belangrijk vindt en wat je niet wilt. Bijvoorbeeld als het gaat om bijwerkingen van medicijnen. Zo beslis je samen wat voor jou de beste aanpak is.

Samen beslissen: gesprekken zijn belangrijk

De gesprekken die je hebt met je MS-zorgverlener zijn heel belangrijk. Tijdens die gesprekken hoor je welke behandelingen er zijn en wat die voor jou betekenen. Zelf vertel je over jouw voorkeuren en stel je allerlei vragen. Alles wat jullie met elkaar delen is belangrijk. > Meer over de behandeling van MS

Hoe bereid je het gesprek voor?

Je kunt zelf veel doen voor een goed gesprek met je MS-zorgverlener. Gebruik bijvoorbeeld deze tips om je voor te bereiden op een afspraak:

  • Schrijf al jouw vragen over MS en over je klachten op. Wat wil je weten? Waar maak je je zorgen over?
  • Denk na over wat jij belangrijk vindt in je dagelijks leven. Welke dingen wil je blijven doen? Zijn er onderzoeken of behandelingen die je niet wilt?
  • Zoek informatie op. Er zijn betrouwbare websites met informatie over MS en behandelingen. MS.nl bijvoorbeeld, het platform waar je nu bent. Of Thuisarts.nl, een website die is gemaakt door artsen. Lees de informatie zo goed mogelijk door.
  • Neem een familielid of vriend mee naar het gesprek. Dit helpt je om je zekerder te voelen. En met z’n tweeën onthoud je meer.

Wat bespreek je tijdens het gesprek?

Het is belangrijk om zelf aan te geven waar je het over wilt hebben met je zorgverlener. Deze tips dragen bij aan een nuttig gesprek:

  • Vertel wat jij belangrijk vindt. Jouw ideeën over je behandeling en je leven zijn net zo belangrijk als de mening van je zorgverlener.
  • Stel al je vragen. Dat kunnen vragen zijn over de keuzes die je hebt. Over de voordelen en nadelen van de verschillende behandelingen of hoe vaak je op controle komt. En over wat behandelingen betekenen voor jouw situatie.
  • Vraag om meer uitleg, of vat zelf samen wat je gehoord hebt. Dan weet je zeker dat alles duidelijk voor je is. 
  • Vraag gerust wat meer tijd om over de verschillende keuzes na te denken. Je hoeft vaak niet meteen te beslissen.

Hoe gaat het verder na het gesprek?

De zorg voor MS is er altijd, ook als je een tijdje geen afspraak hebt bij je zorgverlener. Voor de periode na het gesprek zijn hier enkele tips:

  • Kijk in je online medisch dossier. Dit is een map op een beveiligde website waarin je zorgverlener al jouw gegevens opschrijft. Steeds vaker bestaat de mogelijkheid om zelf je dossier te bekijken op de beveiligde website. Je kunt dan teruglezen wat er is afgesproken over de behandeling.
  • Veranderen je klachten? Is de behandeling zwaarder of juist minder zwaar dan je had verwacht? Ga opnieuw met je MS-zorgverlener in gesprek om samen te kijken wat er anders kan. Wees niet bang om een nieuwe afspraak te maken.

Artikel met medewerking van:

  • dr. Erwin Hoogervorst - neuroloog, St. Antonius Ziekenhuis
  • Tiny Kempkens - verpleegkundig specialist, Academisch MS Centrum Zuyd

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 15 januari 2024

Lees meer over MS-zorg

Volgend artikel