MS Centrum Amsterdam
MS Centrum Amsterdam is een onderdeel van Amsterdam UMC, het academisch ziekenhuis van Amsterdam.
Naar de website van MS Centrum AmsterdamZorgverleners willen mensen met MS de beste zorg bieden. Daarom werken zij vaak nauw samen. Bijvoorbeeld in een academisch MS-centrum, MS-poli of MS-kliniek.
In het kort
MS, multiple sclerose, is een ziekte die veel specialistische kennis van zorgverleners vraagt. Vaak bundelen de verschillende MS-zorgverleners hun kennis. Zo bieden ze mensen met MS de beste zorg. Bijvoorbeeld in een academisch MS-centrum, een MS-poli of een speciale MS-kliniek.
Nederland heeft 4 academische MS-centra. Academisch betekent dat zo’n MS-centrum bij een universiteit hoort. Mensen met MS worden hier behandeld door een gespecialiseerd MS-zorgteam dat bestaat uit artsen, MS-verpleegkundigen en therapeuten. Maar er werken ook wetenschappers. Zij doen onderzoek naar de oorzaken van MS en naar nieuwe behandelingen.
De academische MS-centra in Nederland zijn:
Voor kinderen met MS is er het Kinder MS Centrum.
MS Centrum Amsterdam is een onderdeel van Amsterdam UMC, het academisch ziekenhuis van Amsterdam.
Naar de website van MS Centrum AmsterdamMS Centrum ErasMS maakt deel uit van het Erasmus MC, het academisch ziekenhuis van Rotterdam.
Naar de website van MS Centrum ErasMSMS Centrum Noord Nederland (MSCNN) is een samenwerking tussen 3 ziekenhuizen in de provincie Groningen: het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), het Martini Ziekenhuis en het Ommelander Ziekenhuis Groningen.
Naar de website van MS Centrum Noord NederlandAcademisch MS Centrum Zuyd is een onderdeel van Zuyderland, het ziekenhuis van Sittard-Geleen en Heerlen (Limburg). Er is een nauwe band met het Maastricht UMC+, het academisch ziekenhuis van Maastricht.
Naar de website van Academisch MS Centrum ZuydHet Kinder MS Centrum maakt deel uit van het Erasmus MC in Rotterdam. Hier werken zorgverleners die gespecialiseerd zijn in de behandeling en begeleiding van kinderen met MS.
Naar de website van het Kinder MS CentrumDe regionale ziekenhuizen in Nederland hebben vaak een MS-polikliniek, ook wel MS-poli of MS-centrum genoemd. Hier werken artsen, MS-verpleegkundigen en therapeuten samen in een MS-zorgteam. Zij helpen mensen met MS die de polikliniek bezoeken. Maar ze zijn er ook voor mensen die vanwege MS in het ziekenhuis liggen.
Nederland heeft 2 MS-klinieken die specialistische zorg bieden aan mensen met MS:
MS-kliniek Upendo is gevestigd in Boxtel (Noord-Brabant). Mensen met MS kunnen hier terecht voor behandeling en begeleiding. Ook kunnen ze advies krijgen over hun leefstijl.
Naar de website van UpendoMS-kliniek Nieuw Unicum is gevestigd in Zandvoort (Noord-Holland). Mensen met een ernstige vorm van MS kunnen hier langdurig verblijven.
Naar de website van Nieuw UnicumHeb je zenuwklachten, dan ga je eerst naar de huisarts. Die kan je doorsturen naar een MS-specialist, bijvoorbeeld een neuroloog op de MS-poli. Wil je weten waar de verschillende MS-zorgverleners zitten in Nederland, kijk dan op een van de online zorgkaarten:
Dit is de zorgkaart van MS Zorg Nederland, een organisatie waarin MS-zorgverleners met elkaar samenwerken. In delen van Nederland hebben zij netwerken voor MS-zorg.
Naar de MS Zorg Nederland ZorgzoekerDit is de algemene zorgkaart van Patiëntenfederatie Nederland. Zorgverleners zijn hier te vinden op beroep, organisatie of ziekte (zoals MS). Veel mensen plaatsen hier hun beoordeling van de zorgverlener.
Naar orgkaartnederland.nlHeeft de neuroloog op de MS-poli je verteld dat je MS hebt, maar heb je zelf nog twijfels? Dan kun je altijd terecht bij een academisch MS-centrum voor een ‘second opinion’ (tweede mening). Je kunt ook van tevoren met je huisarts overleggen of je naar een MS-poli wilt of naar een academisch MS-centrum.
MS-zorg krijg je meestal in het ziekenhuis. Met welke behandelaars heb je te maken? Welke onderzoeken kun je verwachten? In deze groep op MS.nl lees je de verhalen van anderen. Ook kun je jouw ervaringen delen.
Bekijk de gespreksgroepExperts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 8 januari 2024