Medicijninformatie op Apotheek.nl
Wil je meer weten over dit medicijn? Kijk dan op Apotheek.nl.
Klik hier voor meer informatie over teriflunomideTeriflunomide is een medicijn om MS te remmen. Het wordt onder andere verkocht als Aubagio. Hoe werkt het, en welke bijwerkingen zijn er?
Teriflunomide is een eerstelijns medicijn om MS, multiple sclerose, te remmen. Het is bedoeld voor de behandeling van relapsing remitting MS (RRMS). Teriflunomide is schadelijk voor een ongeboren kind, dus dit medicijn is niet geschikt als je zwanger wilt worden.
Teriflunomide remt het afweersysteem. Bij MS valt het afweersysteem het eigen lichaam aan. Er ontstaan ontstekingen in het centrale zenuwstelsel. Door het afweersysteem te remmen ontstaan er minder snel ontstekingen. Het aantal schubs neemt af en je gaat minder snel achteruit.
Teriflunomide zit in een pil. Je neemt het 1 keer per dag in met een half glas water. Dat kan op elk moment van de dag.
Medicijnen hebben vaak bijkomende effecten, ook wel bijwerkingen genoemd. Sommige mensen hebben veel bijwerkingen bij een bepaald medicijn, terwijl anderen er bijna geen last van hebben. Bij het gebruik van teriflunomide kun je onder andere de volgende bijwerkingen krijgen:
Heb je last van misselijkheid? Neem het medicijn dan tijdens de maaltijd in.
Op de volgende momenten is het goed om contact op te nemen met de arts of MS-verpleegkundige:
De zorgverlener controleert regelmatig je bloed om te kijken hoe het gaat met de lever. Het eerste halfjaar controleert de zorgverlener dit elke maand. Als alles goed gaat, wordt het eens per halfjaar. De arts houdt de voortgang van de MS bij via MRI-scans.
Wil je meer weten over dit medicijn? Kijk dan op Apotheek.nl.
Klik hier voor meer informatie over teriflunomideJe kunt teriflunomide tegenkomen onder verschillende namen, zoals Aubagio, Teriflox, Teriflunomide Abdi, Teriflunomide Accord, Teriflunomide Amarox, Teriflunomide CF, Teriflunomide Devatis, Teriflunomide Glenmark, Teriflunomide Mylan, Teriflunomide Sandoz, Teriflunomide Teva en Teriflunomide Vivanta.
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 23 januari 2024