Over MS

Verstoppingsklachten

Veel mensen met MS hebben darmproblemen. Bijvoorbeeld verstoppingsklachten. Hierbij heeft iemand harde ontlasting en is poepen moeilijk.

In het kort

  • Bij verstopping halen de darmen te veel water uit de ontlasting. De poep wordt hierdoor hard en is moeilijk naar buiten te krijgen.
  • Verstoppingsklachten hebben veel invloed op het dagelijks leven. Het kan zorgen voor buikpijn of minder eetlust.
  • Bespreek darmklachten altijd met de huisarts of MS-zorgverlener. Er zijn oplossingen voor verstopping van de darmen, zoals een laxeermiddel.
  • Heb je last van verstopping? Het helpt om op je voeding te letten, voldoende te drinken en regelmatig te bewegen. 

Verstopte darmen door MS

Veel mensen met MS, multiple sclerose, hebben darmklachten, zoals een verstopte darm. Dit heet ook wel: obstipatie of constipatie. Iemand met verstoppingsklachten heeft harde ontlasting. Dit zorgt ervoor dat poepen moeilijker is, ook als je nodig moet. Verstopping kan ook zorgen voor buikpijn, het gevoel alsof je buik erg opgeblazen is en minder eetlust. Iemand met verstoppingsklachten poept meestal minder vaak dan voor de klachten. Dit is niet altijd zo. Soms wisselen verstoppingsklachten af met het niet op kunnen houden van de ontlasting.  

Hoe ontstaan verstoppingsklachten?

De darmproblemen bij MS komen meestal door schade aan de zenuwen die ervoor moeten zorgen dat de darmen goed werken. Dit heet ook wel: een neurogene darm. De signalen uit de hersenen en het ruggenmerg komen niet helemaal aan bij de darmen. De darmen weten hierdoor bijvoorbeeld niet meer wanneer ze moeten bewegen of hoe ze moeten bewegen om voeding goed te verwerken in het lichaam. Ook sommige medicijnen hebben verstopping als bijwerking. Dit staat altijd vermeld in de bijsluiter van het middel. 

Een laxeermiddel gebruiken

Als je last hebt van verstoppingsklachten, is dit erg vervelend. Het heeft veel invloed op het dagelijks leven. Bespreek darmproblemen daarom altijd met de huisarts of een MS-zorgverlener. Die kan helpen met oplossingen voor de verstopping, zoals een laxeermiddel. Dit is een medicijn dat de ontlasting dunner maakt en ervoor zorgt dat je makkelijker kunt poepen. Soms word je doorgestuurd naar een maag-darm-leverarts. Dit is een specialist als het gaat om de darmen. 

Andere behandelingen bij darmklachten

Er zijn ook andere manieren om verstoppingsklachten te verminderen en de darmen leeg te maken. Bijvoorbeeld een darmmassage of darmspoeling. Daarnaast helpt het om je voedingspatroon en beweegpatroon te bekijken, samen met een diëtist. Het helpt namelijk om:

  • voldoende vezels te eten: deze zitten in volkoren producten, groenten, fruit en peulvruchten
  • genoeg te drinken: minstens 1,5 liter per dag
  • regelmatig te bewegen: tenminste een halfuur per dag

Het is belangrijk om hulp te vragen aan een zorgverlener bij darmklachten. Verstoppingsklachten kunnen spierstijfheid erger maken. Het is belangrijk dit te voorkomen. 

Artikel met medewerking van:

  • drs. Luuk van Rooij - neuroloog, Maasstad Ziekenhuis

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 31 oktober 2024

Lees meer over Problemen met de darmen en blaas

Volgend artikel