Ontlasting niet op kunnen houden
Sommige mensen met MS hebben moeite om hun ontlasting op te houden. Dit kan komen door erg dunne ontlasting: diarree. Of door problemen met de spieren in de anus.
In het kort
- Bij MS komen darmklachten vaak voor. Bijvoorbeeld moeite om de ontlasting op te houden.
- Soms komt dit door te dunne ontlasting of diarree. Het zorgt voor vervelende ongelukjes.
- Darmklachten hebben grote gevolgen. Door dunne ontlasting durft iemand minder dingen buitenshuis te doen.
- Bespreek darmklachten naar de huisarts of een MS-zorgverlener. Er zijn oplossingen voor te dunne ontlasting.
- Je kunt zelf ook dingen doen die helpen tegen diarree. Bijvoorbeeld door te letten op wat je eet en voldoende te bewegen.
Te dunne ontlasting bij MS
Darmklachten komen veel voor bij MS. Sommige mensen hebben moeite om hun ontlasting op te houden. Dit kan komen door te dunne ontlasting of diarree. Maar ook doordat de sluitspier niet goed werkt. Het is erg vervelend als het niet lukt om de ontlasting op te houden. Dit zorgt voor vervelende ongelukjes. Veel mensen durven hierdoor minder dingen buitenshuis te doen, zoals sporten of een sociale activiteit.
Hoe ontstaan problemen met de ontlasting?
De darmproblemen ontstaan meestal door schade aan de zenuwen. De signalen uit de hersenen komen niet goed aan bij de darmen. Die weten hierdoor niet meer wat ze precies moeten doen. Dit heet ook wel: een neurogene darm. De darmen halen bijvoorbeeld te weinig water uit de ontlasting, waardoor deze erg dun wordt. Sommige medicijnen hebben diarree als bijwerking. Dit staat altijd vermeld in de bijsluiter van het middel.
Behandelingen bij te dunne ontlasting
De huisarts of een MS-zorgverlener kan helpen met oplossingen bij te dunne ontlasting of diarree. Er zijn bijvoorbeeld medicijnen die de ontlasting iets vaster maken. Soms helpt het om de endeldarm te spoelen, zodat deze leeg is. Dit zorgt ervoor dat er een dag of dagdeel geen ontlasting is om te verliezen. Ook elektrische stimulatietherapie helpt soms. Daarbij worden de spieren geprikkeld met kleine stroomstootjes. Dit kan ervoor zorgen dat de darmen beter gaan werken en de ontlasting minder dun wordt. In ernstige gevallen krijg je een darmstoma. De ontlasting loopt dan vanuit de darm via een slangetje naar een opvangzak.
Diarree als gevolg van verstopping
Soms is verstopping van de darmen de oorzaak van diarree. Dit heet ook wel: overloopdiarree. De darmen zijn hierbij erg vol. Dunne ontlasting lekt daarom langs de vastere ontlasting. De behandeling van deze soort diarree gaat anders dan bij andere diarree. Bij overloopdiarree is het belangrijk om de verstopping op te lossen. Bijvoorbeeld met een laxeermiddel. Als de hardere ontlasting opgelost is, loopt dunnere ontlasting er ook niet meer langs.
Problemen met de spieren rond de anus
Het kan ook dat de ontlasting normaal is, maar iemand door MS-schade weinig controle heeft over de kringspier in de anus of de bekkenbodemspieren. Dit zijn spieren die er samen voor zorgen dat je je ontlasting op kunt houden. Als 1 of meerdere spieren niet goed werken door MS, laat je lichaam de ontlasting lopen.
Behandelingen bij slecht werkende spieren
Een behandeling voor slecht werkende spieren rond de anus is bekkenbodemtherapie bij een fysiotherapeut. Je kunt bijvoorbeeld bekkenbodemtherapie krijgen bij een fysiotherapeut. Hierbij train je de spieren met bepaalde oefeningen en technieken, zodat deze de ontlasting beter kunnen tegenhouden. Ook kan het leegspoelen van de endeldarm, elektrische stimulatietherapie of een darmstoma soms een oplossing zijn.
Wat kun je zelf doen bij darmproblemen?
Bij darmklachten is het verstandig om op je voedingspatroon en beweegpatroon te letten. Sommige aanpassingen helpen bijvoorbeeld om de ontlasting dikker te maken. Je kunt hierbij hulp krijgen van een diëtist. Let erop dat je:
- voldoende vezels eet: deze voedingsstof zit onder andere in volkoren producten, groenten, fruit en peulvruchten
- genoeg drinkt: minsten 1,5 liter per dag
- regelmatig beweegt: tenminste een halfuur per dag
Artikel met medewerking van:
- drs. Luuk van Rooij - neuroloog, Maasstad Ziekenhuis
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 31 oktober 2024