Over MS

Blaasontstekingen bij MS

Problemen met de aansturing van de blaas kunnen zorgen voor een blaasontsteking bij MS. Wat is dit en welke behandelingen zijn er?

In het kort

  • Blaasproblemen bij MS kunnen zorgen voor een blaasontsteking.
  • Bij een blaasontsteking is de binnenkant van de blaas ontstoken. Dit komt door bacteriën.
  • De bacteriën kunnen makkelijker ontsteken als er vaak urine achterblijft in de blaas na het plassen.  
  • Mannen en vrouwen kunnen een blaasontsteking krijgen.
  • Er zijn behandelingen voor een blaasontsteking. Bespreek blaasklachten altijd met een zorgverlener.

Een blaasontsteking door blaasproblemen bij MS

Erg veel mensen met MS, multiple sclerose, hebben blaasproblemen, zoals urineverlies of niet goed kunnen plassen. Dit komt door schade aan de zenuwen, waardoor iemand de blaas en de spieren rondom de blaas niet goed kan aansturen. Het kan dat hierdoor regelmatig urine achterblijft in de blaas, ook als iemand al klaar is met plassen. Bacteriën kunnen hierdoor ontstekingen veroorzaken in de blaas. Bij een blaasontsteking is de binnenkant van de blaas ontstoken. 

Hoe is een blaasontsteking te herkennen?

Een blaasontsteking geeft verschillende klachten. Meestal voelt iemand pijn bij het plassen. Of pijn in de rug of onder in de buik. Ook kan het gebeuren dat iemand vaker achter elkaar kleine beetjes plast. Dit lijkt op de klachten van andere blaasproblemen bij MS. Daarom is het belangrijk om een zorgverlener te laten controleren of het een blaasontsteking is. 

Een blaasontsteking herkennen bij MS

Sommige mensen met MS hebben gevoelsproblemen rondom de blaas. Zij voelen klachten van een blaasontsteking hierdoor minder goed. Dit maakt een blaasontsteking soms moeilijk te herkennen. Iemand merkt een blaasontsteking dan bijvoorbeeld vooral door algehele achteruitgang van de gezondheid of meer moe zijn dan normaal. Wanneer verschillende klachten door MS plots erger worden, is het belangrijk om te controleren of een blaasontsteking de oorzaak is. Vooral als de MS al langere tijd weinig veranderd. Of als oudere klachten ineens erger worden. 

Behandeling van een blaasontsteking

Zowel mannen als vrouwen kunnen een blaasontsteking krijgen. Denk je dat je een blaasontsteking hebt? Bel dan de huisarts. Vaak lever je een potje urine in. Met een test wordt dan gekeken of het een blaasontsteking is. Als het een blaasontsteking is, krijg je waarschijnlijk antibiotica. Dit zijn medicijnen die ontsteking door de bacteriën tegengaan. Vrouwen kunnen ook nog 1 week afwachten of de blaasontsteking vanzelf overgaat. Bij MS is dit niet verstandig, omdat een ontsteking in het lichaam kan zorgen voor meer MS-klachten. 

Andere adviezen

Het is belangrijk om bij een blaasontsteking:

  • veel te drinken. Dit betekent: 2 tot 3 liter vocht per dag, bijvoorbeeld: water, thee of melk.
  • regelmatig te plassen en niet te lang te wachten met het legen van de blaas: ga dus direct plassen als je moet. Probeer de blaas zoveel mogelijk leeg te krijgen.  

Om een blaasontsteking bij vrouwen te voorkomen, helpt het ook om direct te plassen na het vrijen. Zo komen bacteriën uit de vagina minder snel terecht in de blaas. 

Behandeling van blaasproblemen

Omdat een blaasontsteking bij MS vaak ontstaat door andere blaasklachten, is het belangrijk om te kijken naar een oplossing voor deze klachten. Bijvoorbeeld medicijnen die uitplassen makkelijker maken. Of een katheter, waarmee de urine via een slangetje het lichaam uitgaat. Overleg met een zorgverlener welke behandeling past bij jouw situatie. 

Artikel met medewerking van:

  • drs. Luuk van Rooij - neuroloog, Maasstad Ziekenhuis

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 31 oktober 2024