Vaak moeten plassen of urine verliezen
De meeste mensen met MS krijgen last van problemen met hun blaas. Dit kan gaan om urineverlies of moeite om de plas op te houden.
In het kort
- Blaasproblemen komen bij MS erg vaak voor.
- Een deel van de mensen met MS heeft last van urineverlies. Of ze moeten erg plotseling of heel vaak plassen.
- Blaasproblemen kunnen zorgen voor een blaasontsteking. Het kan ook voelen alsof je een blaasontsteking hebt, omdat je bijvoorbeeld erg vaak moet plassen.
- Problemen met plassen hebben veel invloed op het dagelijks leven en op hoe goed je slaapt.
- Bespreek blaasproblemen altijd met een zorgverlener. Er zijn behandelingen die kunnen helpen.
Blaasproblemen bij MS: te vaak of erg plotseling plassen
Erg veel mensen met MS, multiple sclerose, hebben problemen met hun blaas. Het gaat om minstens 80%. Blaasproblemen ontstaan door schade aan de zenuwen. Hierdoor is het moeilijk om de blaas en de spieren rondom de blaas goed aan te sturen. Dit kan ervoor zorgen dat het lastig is om helemaal uit te plassen. Of dat de blaas urine moeilijk kan vasthouden. Je moet dan erg vaak naar de wc of laat de urine soms lopen.
Verschillende soorten klachten
Blaasklachten zijn voor iedereen met MS anders. Er zijn verschillende problemen waar iemand last van kan hebben:
- Urgentieklachten. Dit is plotselinge aandrang, waarbij het onmogelijk is de plas nog op te houden. Bij deze klachten moet iemand vaak onverwacht heel nodig naar de wc.
- Vaak plassen. Iemand plast elk uur of vaker, dag en nacht. Dit kan komen doordat iemand de blaas niet helemaal leegt. Hierdoor moet iemand meerdere keren achter elkaar kleine beetjes plassen.
- Incontinentie. Ook wel: ongewild urineverlies. Hierbij verlies je urine zonder dat je bewust plast. Dit kan een klein beetje zijn, maar soms ook een grotere hoeveelheid.
Gevolgen van urineverlies of plots moeten plassen
Urineverlies is erg vervelend. Het kan ervoor zorgen dat iemand minder graag dingen doet buiten huis. Bij sociale activiteiten, sporten of andere afspraken is het onzeker of er een wc is wanneer dit nodig is. Ook is slapen lastig als de nacht verstoord wordt door vaak plassen. Daarnaast kunnen deze blaasklachten meer gevolgen hebben, zoals:
- een blaasontsteking. Als er urine achterblijft in de blaas, kunnen bacteriën in de blaas gaan ontsteken. Dit zorgt voor klachten. Bij vaak plassen kan het ook lijken alsof iemand een blaasontsteking heeft.
- nierschade. Als een blaasontsteking niet behandeld wordt, kan het erger worden en leiden tot een nierbekkenontsteking of zelfs nierschade.
- te weinig drinken. Sommige mensen drinken minder, zodat ze niet hoeven te plassen. Dit vergroot de kans op uitdroging. Ook kan weinig drinken zorgen voor een blaasontsteking, omdat de bacteriën in de blaas niet weggespoeld worden.
- verergering van andere MS-klachten. Problemen met de blaas hebben invloed op andere klachten van MS, zoals zwakke of stijve spieren.
- eenzaamheid. Als iemand met blaasproblemen moeite heeft om de deur uit te gaan heeft dit gevolgen voor het werk, sociale leven en het zelfvertrouwen. Dit kan ervoor zorgen dat iemand zich steeds meer alleen gaat voelen.
Behandelingen voor blaasproblemen
Als je last hebt van problemen met de blaas, is het verstandig dit met een zorgverlener te bespreken. Doe dit op tijd, zodat een blaasontsteking op tijd behandeld wordt. Of zelfs voorkomen kan worden. En zodat je kan blijven doen wat je graag kan en wil doen.
Er zijn verschillende behandelingen om blaasproblemen tegen te gaan:
- Bekkenbodemtraining. Dit gebeurt bij een fysiotherapeut. Hierbij krijg je oefeningen om de spieren rond de blaas en de bekkenbodem te trainen.
- Medicijnen. Er zijn medicijnen om de blaas rustiger te krijgen, zodat iemand minder vaak of minder plotseling moet plassen. Ook zijn er medicijnen die de spieren meer ontspannen, zodat uitplassen makkelijker gaat.
- Botox. Hierbij spuit een arts de stof botulinetoxine (botox) in de blaaswand. Dit zorgt voor minder aandrang om te plassen.
- Katheter. De urine gaat dan via een slangetje direct uit het lichaam. Er zijn verschillende soorten katheters.
- Elektrische stimulatietherapie. Hierbij wordt de zenuw in het onderbeen geprikkeld met kleine stroomstootjes. Soms herstelt dit problemen in de blaas.
- Hulpmiddelen tegen urineverlies. Ook wel: incontinentiemateriaal. Dit zijn hulpmiddelen, zoals speciale onderbroeken die urine opvangen. Dit biedt iemand met urineverlies meer vrijheid om van huis te gaan.
Artikel met medewerking van:
- drs. Luuk van Rooij - neuroloog, Maasstad Ziekenhuis
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 31 oktober 2024