Spasmen en tremoren bij MS
Mensen met MS kunnen last hebben van spasmen. Of van tremoren, dit zijn bevende of schokkende bewegingen. Is er iets tegen te doen?
In het kort
- Bij MS kunnen mensen last hebben van spasmen en tremoren.
- Een spasme is een plotselinge beweging of verstijving. Een tremor is een bevende of schokkende beweging.
- Spasmen en tremoren komen door de schade aan de zenuwen.
- Infecties en stress maken het soms erger.
- Fysiotherapie, hulpmiddelen en medicijnen kunnen helpen.
Wat zijn spasmen en tremoren?
Bij een spasme trekken een of meer spieren plotseling samen. Dit zorgt voor een beweging of verstijving waar je zelf geen invloed op hebt. Bijvoorbeeld een been dat ineens uitschiet. Een tremor is meer een bevende of schokkende beweging.
Waardoor ontstaan spasmen en tremoren?
Spasmen en tremoren bij MS, multiple sclerose, ontstaan door de schade in het centrale zenuwstelsel. Spieren kunnen dan plotseling een signaal krijgen om te strekken of te buigen. Dit wordt soms erger bij infecties, koorts of stress.
Gevolgen van spasmen en tremoren
Spasmen en tremoren kunnen allerlei gevolgen hebben. Van kleine ergernissen tot grotere problemen die het dagelijks leven moeilijk maken. Denk bijvoorbeeld aan spasmen in de benen, waardoor het lopen lastig wordt. Of een verstijving van het hele lichaam, wat pijnlijk is en het slapen verstoort. Tremoren zijn vooral lastig bij fijnere bewegingen. Het lukt dan bijvoorbeeld niet meer om een kopje vast te houden. Of om bij het typen de toetsen goed in te drukken.
Wat is er tegen de problemen te doen?
Met spasmen en tremoren kom je meestal terecht bij een fysiotherapeut. Die kan de spieren masseren en rek- en strekoefeningen geven. Ook zijn er hulpmiddelen, zoals een spalk of een aangepast bed. Advies over het meest geschikte hulpmiddel krijg je van de fysiotherapeut of van een ergotherapeut. Daarnaast kun je van je arts medicijnen krijgen die zorgen dat je spieren ontspannen, zoals baclofen of injecties met botulinetoxine (botox). Bij erge spasmen krijg je soms een baclofenpompje in je onderbuik. Wat ook nog kan helpen, is elektrische stimulatietherapie. Daarbij worden de spieren geprikkeld met kleine stroomstootjes.
Wat kun je zelf doen?
Ontspanningsoefeningen zoals yoga of meditatie helpen tegen spasmen. Ook een warm bad kan de spasmen tegengaan. Bij tremoren helpt het als je bepaalde gewoonten verandert. Drinken gaat bijvoorbeeld beter met een rietje of een tuitbeker. En op de computer is software voor spraakherkenning handig. Typen is dan niet meer nodig.
Artikel met medewerking van:
- Tiny Kempkens - verpleegkundig specialist, Academisch MS Centrum Zuyd
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 15 december 2023