De toiletpas aanvragen
Verschillende MS-organisaties hebben samen met Coloplast een toiletpas ontwikkeld. Iedereen met MS kan deze toiletpas gratis aanvragen.
Vraag de toiletpas aan op de website van ColoplastIemand met MS en blaas- of darmklachten heeft vaak een wc nodig. De toiletpas kan helpen om snel toegang te krijgen tot een toilet.
In het kort
MS, multiple sclerose, zorgt bij het grootste deel van de mensen met MS voor problemen met de darmen en blaas. Bijvoorbeeld een prikkelbare darm, urineverlies of moeite met uitplassen. Dit is erg vervelend. Iemand met MS heeft vaak op onverwachte momenten een wc nodig. Ook moeten sommige mensen met MS vaker naar het toilet om ergere klachten te voorkomen.
In winkels, supermarkten, horeca en andere plekken is niet altijd een openbaar toilet. Ook kan er een wachtrij zijn bij de wc's, bijvoorbeeld op een festival of in een pretpark. De toiletpas maakt duidelijk dat er een medische reden is om snel toegang te krijgen tot een wc. Dat maakt het makkelijker voor iemand met MS om toegang of voorrang te vragen.
Er is niet 1 echte toiletpas in Nederland. Meerdere organisaties geven een toiletpas aan mensen die problemen hebben met de darmen of blaas. Voor sommige toiletpassen moet je eenmalig of jaarlijks een bedrag betalen. De MS Toiletpas, die er sinds 2023 is, is gratis online aan te vragen. De MS-toiletpas is persoonlijk en staat op jouw naam.
Verschillende MS-organisaties hebben samen met Coloplast een toiletpas ontwikkeld. Iedereen met MS kan deze toiletpas gratis aanvragen.
Vraag de toiletpas aan op de website van ColoplastNiet iedereen in Nederland kent de toiletpas. Ook weten veel mensen niet wat het betekent om problemen met de darmen en blaas te hebben. Het kan daarom gebeuren dat de toiletpas niet geaccepteerd wordt. Op de MS-toiletpas staat een QR-code. Mensen die de pas in twijfel trekken, kunnen die code scannen. Zo kunnen ze meer lezen over het hulpmiddel.
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 31 oktober 2024