Behandeling en zorg

Logopedie bij MS

Door MS kun je problemen hebben met spreken, begrijpen, horen en slikken. Een logopedist kan je helpen om te gaan met deze klachten.

In het kort

  • Een logopedist is een zorgverlener die kan helpen bij problemen met je stem, spraak, taal, ademhaling, horen en slikken.
  • MS kan invloed hebben op je spraak en zorgen dat kauwen of slikken moeilijker gaat.
  • Bij logopedie krijg je vaak oefeningen die je helpen om te gaan met dit soort MS-klachten. Een logopedist kan ook hulpmiddelen adviseren. 

Problemen met stem, spraak en slikken

MS, multiple sclerose, kan zorgen voor verschillende klachten. Bijvoorbeeld met je stem en spraak. Soms wordt kauwen of slikken moeilijker. Als praten en eten of drinken moeilijker gaat, vermindert dit vaak de kwaliteit van leven. Een logopedist kan helpen. Dit is een zorgverlener die gespecialiseerd is in dit soort klachten.  

Op tijd starten met logopedie

Het is belangrijk dat je vroeg begint met behandelingen bij een logopedist. Klachten kunnen erger worden met de jaren. Hoe eerder je begint met logopedie, hoe beter de klachten behandeld kunnen worden.  

In gesprek over problemen

Een logopedist onderzoekt welke klachten je precies hebt en hoe deze klachten je kwaliteit van leven beïnvloeden. Hiervoor ga je eerst met elkaar in gesprek, zodat de logopedist je problemen goed begrijpt. Soms worden ook naasten hierbij betrokken. De logopedist wil een goed beeld krijgen van hoe het met jou gaat. 

> Meer over het vaststellen en de behandeling van een slikprobleem

Een kijkonderzoek bij slikproblemen

Bij slikproblemen kan het observeren van eet- en drinkmomenten helpen. De logopedist kijkt hierbij eigenlijk hoe je eet en drinkt. Soms is een aanvullend onderzoek nodig, zoals het FEES-onderzoek. FEES staat voor: flexibele endoscopische evaluatie van het slikken. Het klinkt ingewikkeld, maar het is een eenvoudig onderzoek, waarbij een speciale arts of de logopedist in de keel kijkt wat er gebeurt als je eten of drinken doorslikt. Dit gebeurt met een dun slangetje via de neus. Het onderzoek kan wat onaangenaam zijn, maar doet geen pijn. Met zo'n onderzoek leert de logopedist veel, waardoor deze beter advies kan geven over hoe je zo veilig mogelijk kan eten of drinken. 

Adviezen en oefeningen

Afhankelijk van de klachten, geeft een logopedist voorlichting en uitleg over hoe je om kunt gaan met de klachten. Ook oefent een logopedist vaak met je. Bijvoorbeeld hoe je beter kunt slikken en kauwen. Of met spraaktherapie. Hierbij leer je anders of duidelijker spreken. Je familie, vrienden of andere naasten kunnen betrokken worden bij logopedie, omdat je met deze mensen veel communiceert. Als communiceren te vermoeiend is, kijkt een logopedist samen met een ergotherapeut of er een hulpmiddel is dat de communicatie kan ondersteunen. 

NMES: neuromusculaire elektrostimulatie

Bij sommige slikproblemen wordt soms neuromusculaire elektrostimulatie ingezet. Kort: NMES. Dit is een speciale behandeling waarbij het slikken gestimuleerd wordt met behulp van elektroden. Het doel is dat iemand sterker en veiliger kan slikken. Niet iedere logopedist is bekend met deze behandeling. Ervaar je slikproblemen? Bespreek de mogelijkheden dan met je eigen logopedist of zoek een logopedist die deze behandeling kan uitvoeren. 

Waar werken logopedisten?

Logopedisten zijn werkzaam op verschillende plekken. Sommigen werken in een eigen praktijk of samen met andere logopedisten. Maar ook in ziekenhuizen, revalidatiecentra en verpleeghuizen werken vaak logopedisten. Het is belangrijk dat je een logopedist zoekt met genoeg kennis over MS. 

Artikel met medewerking van:

  • Annette van Aalzum - MS-verpleegkundige, St. Antonius Ziekenhuis
  • Caroline Bruggeman - logopedist, MS Expertisecentrum Nieuw Unicum

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 19 september 2024

Lees meer over MS-zorgverleners

Volgend artikel