Behandeling en zorg

Fysiotherapie bij MS

Bewegen kan moeilijk worden bij MS. Een fysiotherapeut kan helpen met beweging en je lichaamshouding. Bijvoorbeeld bij loopproblemen.

In het kort

  • Fysiotherapie kan helpen bij verschillende klachten bij MS. Het doel is dat je dagelijkse dingen zo lang mogelijk zelfstandig kunt doen.
  • Behandeling van een fysiotherapeut kan zich ook richten op het behouden van je lichamelijke functies en het veilig uitvoeren van dagelijkse handelingen.
  • Een fysiotherapeut onderzoekt je klachten en kijkt naar je bewegingsmogelijkheden, en lichaamshouding. Hierbij wordt rekening gehouden met de vorm van MS.
  • Soms adviseert een fysiotherapeut een hulpmiddel dat je helpt om te gaan met je MS-klachten. Of je leert hoe je om kunt gaan met dingen die minder goed lukken.
  • Een fysiotherapeut heeft ook behandelingen voor mensen die een rolstoel gebruiken of dagelijks veel op bed liggen. 

Wat doet een fysiotherapeut?

Regelmatig bewegen is belangrijk voor de lichamelijke en psychische gezondheid. MS, multiple sclerose, kan bewegen moeilijker maken. Verschillende zorgverleners kunnen je helpen bij het omgaan met klachten. Een fysiotherapeut kan je ondersteunen bij problemen met bewegen en je lichaamshouding. Dit kunnen verschillende klachten zijn, zoals:

Het doel van fysiotherapie is dat je de dagelijkse dingen zo lang mogelijk zelfstandig kunt doen. 

De fysiotherapeut merkt klachten op en geeft voorlichting

Iemand met MS komt regelmatig bij de fysiotherapeut. Deze merkt dan ook snel lichamelijke veranderingen of nieuwe klachten op. De fysiotherapeut praat met je over je klachten. Ook onderzoekt de fysio je bewegingsmogelijkheden, houding en dagindeling. Op basis daarvan wordt bepaald welke behandeling je nodig hebt. De behandeling bestaat onder andere uit voorlichting over hoe de MS verder gaat en hoe je hiermee omgaat.  

Oefeningen bij de fysiotherapeut

Een fysiotherapeut geeft ook oefeningen. Bij oefentherapie train je de dingen die je kunt verbeteren en hoe je dingen op een andere manier kunt doen dan je gewend bent. Of je doet oefeningen waarmee je je lichamelijke conditie en vaardigheden onderhoudt. Door te bewegen en de spieren te rekken, wordt de hele lichaamshouding beter. Dit helpt onder andere om zo goed mogelijk te blijven bewegen en spasmen te verminderen. 

Passieve en actieve therapie

Oefentherapie kan op twee manieren: actief of passief. Bij actieve oefentherapie doe je oefeningen, waarbij je het lichaam zelf beweegt. Bij passieve oefentherapie beweegt de fysiotherapeut delen van het lichaam. Dit gebeurt vaak als iemand zelf niet meer goed actief kan bewegen. Soms worden actieven en passieve therapie gecombineerd. 

Hulpmiddelen bij MS

Soms adviseert een fysiotherapeut een hulpmiddel dat je helpt bij het omgaan met een klacht in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld een stok bij loopproblemen of een spalk bij spasmen. Ook kan een fysiotherapeut je leren hoe je zo'n hulpmiddel het beste gebruikt. Soms kun je bij een fysiotherapeut ook gebruikmaken van speciale fitnessapparatuur die toegankelijk is met een rolstoel. 

De fysiotherapeut werkt samen met andere zorgverleners

Bij verschillende MS-klachten werkt een fysiotherapeut samen met andere zorgverleners. Ze hebben overleg met elkaar en bepalen samen welke behandeling iemand nodig heeft. Een fysiotherapeut kan bijvoorbeeld samenwerken met:

  • de ergotherapeut. Onder andere bij het gebruik van een hulpmiddel of hulp bij het maken van een dagindeling.
  • de revalidatiearts. Onder andere bij een behandeling met botox bij spasmen.
  • orthopedisch instrumentmaker. Dit is iemand die onder andere aangepaste schoenen maakt bij spasmen.
  • logopedist. Onder andere bij slikproblemen, waarbij de houding van het lichaam belangrijk is. 

Verschillende behandeldoelen per vorm van MS

Bij fysiotherapie wordt gekeken naar je persoonlijke situatie. De vorm van MS is hierbij belangrijk.

  • Relapsing remitting MS (RRMS). De behandeling is gericht op het verbeteren van klachten. Vaak is het doel om zoveel mogelijk terug te keren op het oude niveau waarop je dagelijkse dingen deed.
  • Secundair progressieve MS (SPMS) of primair progressieve MS (PPMS). De behandeling is gericht op het onderhouden van de lichamelijke functies. Ook leer je vaak hoe je om kunt gaan met de dingen die niet meer lukken zoals vroeger. 

Waar gebeurt fysiotherapie?

Fysiotherapeuten werken vaak in een fysiotherapiepraktijk. Je kunt vaak terecht voor fysio bij een praktijk in de buurt. Zit je in een verzorgingshuis of revalidatiecentrum? Dan werken er vaak fysiotherapeuten bij de organisatie. Soms kun je ook thuis fysiotherapie krijgen als dat handig is. Dit bespreek je met je eigen fysiotherapeut. Het is prettig om een fysiotherapeut te zoeken met kennis van MS. Dit heet: een neurologisch fysiotherapeut. 

Artikel met medewerking van:

  • Annette van Aalzum - MS-verpleegkundige, St. Antonius Ziekenhuis
  • Michelle Bakker - fysiotherapeut, MS Expertisecentrum Nieuw Unicum

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 19 september 2024

Lees meer over MS-zorgverleners

Volgend artikel