Behandeling en zorg

Hoe kan een seksuoloog helpen bij MS-klachten?

Door MS kunnen problemen ontstaan rondom seks en intimiteit. Een seksuoloog weet veel van dit onderwerp en kan helpen met advies en begeleiding bij seksuele problemen.

In het kort

Een seksuoloog weet veel van seksualiteit en seksuele problemen.

  • Zenuwschade door MS kan leiden tot seksuele problemen. Ook de psychische last van de ziekte maakt seks en intimiteit soms lastiger.
  • Soms is seks bij MS moeilijker door andere lichamelijke problemen. Bijvoorbeeld spasmen, blaasproblemen of pijn.
  • Een seksuoloog kan advies geven bij lichamelijke, seksuele problemen. Maar ook als je seks of je eigen seksualiteit anders beleeft door de ziekte MS.
  • Het kan spannend zijn om te praten met een seksuoloog. Toch helpt het vaak om te praten over seksuele problemen.

Wat is een seksuoloog?

Een seksuoloog is iemand die veel kennis heeft van seks, seksualiteit en problemen hiermee. Vaak is een seksuoloog een psycholoog, arts of maatschappelijk werker die gespecialiseerd is in dit onderwerp. Als je seksuele problemen hebt door MS, multiple sclerose, kan een seksuoloog helpen. Soms alleen door er met elkaar over te praten. Maar een seksuoloog geeft ook tips en adviezen. Als dat nodig is kan een seksuoloog medicijnen voorschrijven. 

Seksuele problemen door MS

MS is een ziekte die veel invloed heeft op het leven. Ook op je seksualiteit en seksleven. Sommige dingen in het lichaam werken door zenuwschade niet meer zoals vroeger. Mannen kunnen geen zin meer hebben in seks of bijvoorbeeld een erectiestoornis krijgen. De penis wordt dan niet goed stijf. Dit heet ook wel: impotentie. Vrouwen met MS hebben andere klachten, zoals een droge vagina en pijn bij het vrijen. Ook zij hebben vaker geen zin in seks. Mannen en vrouwen met MS hebben daarnaast ook vaak meer moeite om een orgasme te krijgen.  

Andere MS-klachten en seksualiteit

Klachten van MS zijn voor iedereen verschillend. Sommige klachten hebben ook een negatieve invloed op seksualiteit en hoe iemand seks beleeft. Bijvoorbeeld zwakke spieren, blaasproblemen, vermoeidheid en depressie. Daarnaast kunnen medicijnen de beleving van seks veranderen. Sommige medicijnen hebben bijvoorbeeld als bijwerking dat je er minder zin in seks van krijgt. 

In gesprek met een seksuoloog

Bij een seksuoloog ga je meestal in gesprek over seks, seksualiteit en de problemen die je hebt. Dit gebeurt vertrouwelijk. Dat betekent: alles wat je bespreekt, blijft geheim. In een eerste gesprek verken je samen je klachten en wat je anders zou willen. Samen bepaal je hoe er iets kan veranderen. Vaak bestaat de behandeling uit meerdere gesprekken tussen jou en de seksuoloog. Als je een partner hebt, kan deze hierbij ook aanwezig zijn als je dat prettig vindt. De seksuoloog geeft je tips en adviezen. Soms krijg je een oefening mee voor thuis om je verder te helpen. Een seksuoloog kan je ook adviseren een andere zorgverlener te bezoeken, zoals een fysiotherapeut of uroloog

Andere oplossingen bij seksuele problemen

Voor problemen met seks en intimiteit zijn meerdere oplossingen. Dit kan buiten een seksuoloog om of juist in samenwerking met een seksuoloog. Bijvoorbeeld hulp van een psycholoog. Ook kan het waardevol zijn om met de neuroloog of MS-verpleegkundige te kijken of je andere medicatie kunt gebruiken die minder negatieve invloed heeft op je seksuele gezondheid. Een ergotherapeut kan helpen als lichamelijke problemen de seksuele mogelijkheden beperken. Bijvoorbeeld met advies over prettige en haalbare houdingen tijdens seks of een hulpmiddel om blaasproblemen te beperken. 

Hoe krijg ik een afspraak bij de seksuoloog?

Seksuologen werken in ziekenhuizen, een praktijk voor psychologie of een eigen praktijk. Je kunt zelf een seksuoloog opzoeken. Bij medische aandoeningen, zoals MS, kun je ook een verwijzing krijgen van de huisarts of specialist, zoals de neuroloog. In dat geval wordt de behandeling vergoed door je zorgverzekering. 

Artikel met medewerking van:

  • Annette van Aalzum - MS-verpleegkundige, St. Antonius Ziekenhuis
  • Eline Donders - klinisch geriater, MS Expertisecentrum Nieuw Unicum

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 19 september 2024

Lees meer over MS-zorgverleners

Volgend artikel