De huisarts en MS
Als je klachten hebt die passen bij MS, kom je vaak eerst bij de huisarts. Heb je de diagnose MS? Ook dan is het belangrijk dat je huisarts betrokken is.
In het kort
- Bij vage klachten kun je naar de huisarts. Als de huisarts denkt dat het zenuwklachten zijn, krijg je een afspraak bij een neuroloog.
- Heb je MS? Dan is het belangrijk dat je huisarts dit weet, zodat deze er rekening mee kan houden.
- Als je medicijnen gebruikt bij MS, is het ook goed dit te delen met je huisarts.
Met klachten naar de huisarts
De eerste klachten van MS zijn vaak moeilijk te herkennen. De symptomen verschillen per persoon. Meestal krijg je eerst vage klachten, zoals tintelingen of dubbelzien. Met deze klachten kun je naar de huisarts. Tijdens een afspraak stelt de huisarts vragen over je klachten. Soms onderzoekt de huisarts je verder, door bijvoorbeeld je ogen te bekijken. Of te zien hoe je beweegt. Als de huisarts denkt dat je last hebt van zenuwklachten, stuurt deze je door naar een neuroloog. De huisarts kan je niet vertellen of je MS hebt. Een neuroloog kan dit vaak wel na verder onderzoek, bijvoorbeeld met een MRI-scan.
Wat moet de huisarts weten als ik MS heb?
Ook na de diagnose is contact met de huisarts belangrijk. De behandeling van MS bespreek je vooral met je neuroloog en MS-verpleegkundige. Maar voor sommige klachten kun je nog steeds terecht bij de huisarts, zoals vermoeidheid, minder eetlust of psychische problemen. Soms heeft de huisarts een oplossing voor dit soort klachten. De huisarts kan ook overleggen met de neuroloog. Het is prettig als je huisarts en neuroloog contact met elkaar kunnen hebben als dat nodig is.
MS-klachten bij ontsteking of ziekte
Sommige MS-klachten worden erger als je ziek bent. Bijvoorbeeld bij een verkoudheid, griep of blaasontsteking. Denk je dat je meer MS-klachten hebt door een andere oorzaak? De huisarts kan helpen. Deze kan bijvoorbeeld de urine controleren op een blaasontsteking.
Deel je medicijnoverzicht
Heb je MS en begin je met medicijnen? Voor een huisarts is het belangrijk om te weten welke medicijnen je gebruikt. Medicijnen kunnen invloed hebben op je kans op een infectie of andere ziekte. Ook kunnen medicijnen bij MS de uitslag van een bloed- of urineonderzoek beïnvloeden. Bijvoorbeeld als je je bloed moet laten prikken bij andere klachten. Als de huisarts weet welke medicijnen je gebruikt, kan deze daar rekening mee houden.
Artikel met medewerking van:
- Annette van Aalzum - MS-verpleegkundige, St. Antonius Ziekenhuis
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 19 september 2024