Tips bij oorsuizen
Oorsuizen kan veel invloed hebben op hoe iemand zich voelt. Thuisarts.nl geeft informatie en tips over omgaan met oorsuizen.
Bekijk meer op thuisarts.nlGehoorproblemen zijn een zeldzame klacht bij MS. Bijvoorbeeld oorsuizen of een piep in het oor. Meestal hebben dit soort problemen een andere oorzaak dan MS.
In het kort
Sommige mensen met MS, multiple sclerose, krijgen last van een vervelend geluid in het oor dat langere tijd aanhoudt. Dit heet ook wel: tinnitus. Het is een geluid dat niet door de omgeving gemaakt wordt. Wat voor geluid het is, verschilt per persoon. Sommige mensen horen een hoge piep of fluittoon. Anderen ervaren juist een suizend geluid of lage bromtoon. Of het is een combinatie van verschillende geluiden. Het geluid kan soms harder en soms zachter klinken of even verdwijnen. Bij sommige mensen is het geluid er de hele dag door.
Oorsuizen of tinnitus is voor iedereen anders. Maar veel mensen ervaren meer klachten dan alleen het geluid dat ze horen. Tinnitus kan bijvoorbeeld zorgen voor problemen met slapen en concentreren. Of voor vermoeidheid, hoofdpijn en stress. Deze gevolgen van een suis in het oor zijn erg vervelend. Ze hebben veel invloed op het dagelijks leven van iemand met MS.
Geluid dat binnenkomt in het oor, wordt via een soort paadjes doorgegeven aan de hersenen. Bij MS ontstaan problemen in de hersenstam of gehoorzenuw. Ontstekingen zorgen voor kleine beschadigingen op de paadjes die het geluid door moeten geven. Hierdoor gaat het mis met de signalen die het oor doorgeeft aan de hersenen. Het gevolg kan een suis of piep in het oor zijn.
Een suis of piep in het oor komt meestal niet door MS. Ook mensen zonder MS krijgen tinnitus. Meestal is gehoorbeschadiging hiervan de oorzaak. Het gehoor is dan beschadigd, bijvoorbeeld door te lang luisteren naar harde muziek of oorontstekingen. Het is belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak is van tinnitus. Dit bepaalt of er een behandeling is en, zo ja, welke behandeling.
Ervaar je een piep of suis in het oor? Bespreek dit met een zorgverlener, zoals de huisarts of de MS-verpleegkundige. Komt de tinnitus door een actieve ontsteking? Door medicijnen om een schub te behandelen kan de tinnitus dan over gaan. Als de tinnitus niet verdwijnt met medicijnen voor een schub, zijn er geen andere medicijnen voor.
De klachten van tinnitus kunnen wel minder storend worden door ermee te leren omgaan. Soms helpt het om afleiding te zoeken of ander geluid te horen, zoals muziek of radio. Voor sommige mensen werkt mindfullness of cognitieve therapie onder leiding van een psycholoog. Je leert dan de geluiden in je oor toe te laten en negatieve gedachten over de tinnitus te herkennen.
Er bestaan ook hoortoestellen die het geluid van tinnitus maskeren. Dit heet ook wel een ruismaskeerder of tinnitusmaskeerder. Bij een hoorwinkel geven ze hierover advies.
Oorsuizen kan veel invloed hebben op hoe iemand zich voelt. Thuisarts.nl geeft informatie en tips over omgaan met oorsuizen.
Bekijk meer op thuisarts.nlExperts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 31 oktober 2024