Over MS

Oogsiddering door MS

Bij een oogsiddering beweegt het oog snel heen en weer, zonder dat je het wil. Dit zorgt ervoor dat je beeld er anders uitziet dan normaal.

In het kort

  • Een oogsiddering is een vreemde beweging van het oog. De beweging is snel en je hebt er zelf geen invloed op.
  • Bij een oogsiddering verandert het beeld dat je ziet. Je ziet bijvoorbeeld een trillend beeld, je omgeving beweegt of je ziet minder scherp.
  • Een oogsiddering komt doordat er iets misgaat met de aansturing van je oogspieren.
  • Meestal is de oogsiddering er alleen als je helemaal naar 1 kant kijkt. Soms is het beeld ook als je recht vooruitkijkt vervormd.
  • Er zijn geen goed werkende medicijnen bij een oogsiddering. De klacht is vaak blijvend. 

Een snelle, ongecontroleerde beweging

De spieren rond je oog werken hard samen, zodat je ogen altijd tegelijk bewegen. Bij MS, multiple sclerose, gaat dit soms mis, doordat de zenuwbanen die de spieren aansturen beschadigen. De hersenen kunnen de spieren rond je oog niet goed vertellen wat ze moeten doen. Dit kan zorgen voor een oogsiddering. Een ander woord hiervoor is: nystagmus. 

Wat merk je van een oogsiddering?

Een oogsiddering verandert het beeld dat je ziet. De ogen bewegen niet meer helemaal gelijk. Hierdoor zie je bijvoorbeeld je omgeving bewegen. Dit kan horizontaal, verticaal of ronddraaiend zijn. Ook kan het voelen alsof het beeld dat je ziet op en neer gaat. Meestal is de oogsiddering er alleen als je helemaal naar 1 kant kijkt. Maar soms is het beeld ook vervormd als je recht voor je uit kijkt. 

Oplossingen voor oogsiddering

Een oogsiddering is vaak blijvend. Het gaat niet vanzelf over en er zijn geen medicijnen die de klacht verhelpen. Je kunt wel hulpmiddelen gebruiken om het kijken makkelijker te maken, zoals een vergrootglas of een bril met speciale lenzen. De oogarts kan hierover advies geven. Het is belangrijk dat je leert omgaan met de klachten. Dit kan met een behandeling bij een revalidatiearts

Artikel met medewerking van:

  • dr. Jessica Nielsen - neuroloog, Ommelander Ziekenhuis

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 31 oktober 2024

Lees meer over Problemen met de zintuigen

Volgend artikel