Over MS

Ontsteking van de oogzenuw

MS kan zorgen voor een ontsteking van de oogzenuw. Dit geeft meestal oogklachten aan 1 kant. Bijvoorbeeld wazig zien, doffe kleuren of pijn achter het oog.

In het kort

  • Oogklachten bij MS kunnen komen door een ontsteking van de oogzenuw.
  • De ontsteking heet ook wel: neuritis optica of optische neuritis.
  • Klachten van deze ontsteking zijn wazig zien en doffe kleuren of lichtflitsen zien. Ook kan de ontsteking zorgen voor pijn achter het oog.
  • Er zijn medicijnen om een ontsteking van de oogzenuw te behandelen.
  • Een oogzenuwontsteking is tijdelijk. De klachten gaan meestal binnen 6 tot 8 weken over.  

Neuritis optica: een oogzenuwontsteking

MS, multiple sclerose, kan een ontsteking van de oogzenuw veroorzaken. Dit heet ook wel: neuritis optica of optische neuritis. Wat het oog ziet, komt door de ontsteking niet meer goed binnen in de hersenen. Een oogzenuwontsteking kan zorgen voor pijn achter het oog. Ook kan je beeld veranderen. Je kunt bijvoorbeeld wazig zien of kleuren minder fel zien dan normaal. 

Wat merk je van een ontsteking van de oogzenuw?

Sommige mensen merken weinig van oogproblemen. De klachten kunnen ervoor zorgen dat zien, lezen of autorijden moeilijker wordt. Dit heeft ook invloed op hoe goed je werk of hobby's kunt doen. Oogklachten zijn vaak erg vermoeiend. En ze kunnen zorgen voor angst, omdat je niet weet hoelang de klachten blijven. 

Oplossingen voor een oogzenuwontsteking

Een arts kan bepalen of je klachten horen bij een ontsteking van de oogzenuw. Er zijn medicijnen die kunnen helpen, zoals methylprednisolon. Dit is een medicijn dat ook gebruikt wordt als behandeling van een schub. Een oogzenuwontsteking is meestal tijdelijk. De klachten worden vaak binnen 6 tot 8 weken minder. Soms blijven oogproblemen. Een revalidatiearts kan advies geven bij blijvende oogklachten. 

Artikel met medewerking van:

  • dr. Jessica Nielsen - neuroloog, Ommelander Ziekenhuis

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 31 oktober 2024

Lees meer over Problemen met de zintuigen

Volgend artikel