Hoe ontstaan oogklachten bij MS?
MS kan zorgen voor een ontsteking aan de oogzenuw. Mensen met MS kunnen hierdoor oogklachten krijgen, zoals slechter zien of dubbelzien.
In het kort
- Oogproblemen zijn vaak een van de eerste klachten bij MS. Dit komt door een ontsteking aan de oogzenuw.
- Soms ontstaat er schade aan de zenuwen die ervoor zorgen dat de ogen kunnen bewegen.
- Klachten aan het oog zijn voor iedereen verschillend. Bijvoorbeeld slechter zien of dubbelzien.
- Oogklachten kunnen erger worden door vermoeidheid, stress en hitte.
Oogproblemen: eerste klacht bij MS
Veel mensen met MS, multiple sclerose, krijgen op enig moment te maken met oogproblemen door de ziekte. Klachten aan het oog zijn vaak een van de eerste klachten bij MS. Oogklachten zijn meestal tijdelijk.
Schade aan de oogzenuw
Oogklachten komen meestal door zenuwschade. Bijvoorbeeld een ontsteking van de oogzenuw. Dit heet ook wel: neuritis optica. De signalen die via je oog binnenkomen, worden niet goed doorgegeven aan de hersenen. Hierdoor wordt het zicht minder of troebel. En je kan kleuren minder goed zien. En in of achter het oog kan je pijn voelen. Meestal zijn deze oogklachten tijdelijk.
Schade aan de zenuwbanen
Het oog heeft ook zenuwbanen die ervoor zorgen dat de spieren van het oog goed kunnen bewegen. Ook deze zenuwen kunnen beschadigd raken. De hersenen kunnen de spieren dan niet goed vertellen wat ze moeten doen. Het wordt moeilijker om het oog goed te bewegen. Dit kan ervoor zorgen dat je dubbelziet. Je ziet dan 2 dezelfde beelden naast of boven elkaar. Ook kan er een oogsiddering ontstaan. Het oog beweegt dan snel, zonder dat je er iets aan kunt doen. Het beeld dat je ziet gaat hierdoor op en neer of je ziet 2 beelden naast elkaar.
Vermoeidheid, stress en hitte
Oogklachten kunnen erger worden door vermoeidheid, hitte of stress. Heb je last van oogklachten? Dan is het verstandig voldoende rust te nemen, stress zoveel mogelijk te vermijden en te zorgen voor afkoeling als het heet is.
Artikel met medewerking van:
- dr. Jessica Nielsen - neuroloog, Ommelander Ziekenhuis
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 31 oktober 2024