Over MS

Reuk- en smaakverlies bij MS

Reuk- en smaakverlies kan komen door MS zelf, maar bijvoorbeeld ook door infecties of medicijnen. Er zijn medicijnen om de klachten te verminderen.

In het kort

  • Bij MS komt soms reuk- en smaakverlies voor.
  • De klachten kunnen te maken hebben met de MS zelf, maar ook met infecties of medicijngebruik.
  • Door reuk- en smaakverlies kun je minder goed gaan eten.
  • Er zijn medicijnen die de klachten tegengaan. Soms helpt een operatie.

Problemen met ruiken

Bij MS, multiple sclerose, kun je soms niet meer goed ruiken. Of je ruikt onprettige geuren die er niet zijn, zoals de geur van benzine. Deze reukproblemen kunnen komen door de schade aan de zenuwen. In de loop der jaren worden ze dan vaak erger. Maar de klachten kunnen ook tijdelijk zijn. Meestal komen ze dan door iets anders. Bijvoorbeeld door een infectie, zoals een verkoudheid of een bijholteontsteking. Roken kan de klachten nog erger maken.

Problemen met proeven

Smaakproblemen bij MS bestaan in allerlei vormen. Soms proef je niet meer alle smaken. Het kan zijn dat je alleen nog de zoete en zoute smaken proeft, of alleen de zure en bittere smaken. Of je proeft al deze smaken niet meer goed. Dit kan komen door reukverlies, want reuk en smaak hebben veel met elkaar te maken. Maar ook medicijnen veroorzaken soms smaakproblemen. Steroïden bijvoorbeeld, die geven een bittere smaak in de mond.

Gevolgen van reuk- en smaakverlies

Verlies van reuk en smaak lijkt misschien onschuldig, maar dat is het niet. Je kunt bijvoorbeeld iets verkeerds eten zonder dat je het proeft. En je geniet niet meer van het eten. Misschien laat je de goede dingen staan omdat je ze niet meer lust, of je gaat minder eten. Je kunt dan magerder worden. Ook kun je last krijgen van maag- en darmproblemen.

Wat is er tegen de problemen te doen?

Het is belangrijk om reuk- en smaakverlies te bespreken met de behandelend arts. Die kijkt of er iets aan te doen is. Er zijn bijvoorbeeld neusdruppels en neussprays om de klachten te verminderen. Soms helpt een operatie, daarbij wordt de neusholte wijder gemaakt.

Artikel met medewerking van:

  • Tiny Kempkens - verpleegkundig specialist, Academisch MS Centrum Zuyd

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 22 december 2023

Lees meer over Klachten bij MS

Volgend artikel