Loopbandtraining bij MS: met of zonder virtual reality?
Loopbandtraining met virtual reality blijkt niet alleen de loopsnelheid te verbeteren. Het is ook goed voor de cognitieve functies en de psychische gezondheid.
Onderzoeksinformatie
In het kort
- MS kan leiden tot lichamelijke klachten, cognitieve problemen en psychische klachten.
- Wetenschappers deden onderzoek naar de effecten van loopbandtraining in combinatie met virtual reality (VR).
- Loopbandtraining met VR blijkt goed te zijn voor mensen met MS.
- Hun loopsnelheid gaat omhoog, hun cognitieve functies worden beter en hun psychische gezondheid gaat vooruit.
Wat zijn cognitieve problemen en psychische klachten bij MS?
Bij MS, multiple sclerose, kun je te maken hebben met lichamelijke klachten zoals loopproblemen. Maar je kunt ook last hebben van cognitieve problemen en psychische klachten. Cognitieve problemen zijn problemen met denken. Het duurt langer voordat je iets begrijpt, je hebt meer moeite om je aandacht erbij te houden en het is moeilijker om dingen tegelijk te doen. Ga je lopen en doe je tegelijkertijd ook iets anders? Dan kun je makkelijker vallen. Bij psychische klachten gaat het om negatieve gevoelens die je kunt hebben, zoals depressie, stress of angst.
Loopbandtraining met en zonder virtual reality
Eerder was al ontdekt dat loopbandtraining in combinatie met een andere taak goed zou zijn voor mensen met MS. Een internationale groep wetenschappers uit Israël, Duitsland en de Verenigde Staten heeft dit nu verder onderzocht. Zij hebben gekeken naar de effecten van loopbandtraining met en zonder virtual reality (VR). VR is een computertechniek waarbij je op een scherm een nagemaakte werkelijkheid ziet. Je hebt dan het gevoel dat je in die werkelijkheid zit.
Lopen in een nagemaakt landschap
Aan het onderzoek deden 124 mensen mee in de leeftijd van 20 tot 65 jaar. Al deze mensen hadden relapsing remitting MS (RRMS). Door hun ziekte hadden zij allemaal te maken met loopproblemen, al konden zij nog wel zelfstandig lopen (soms met een stok). De helft van hen deed loopbandtraining zonder VR. De andere helft deed loopbandtraining met VR. Deze deelnemers zagen op een scherm hun voeten in een landschap. Tijdens het lopen over een pad moesten ze bijvoorbeeld ook over nagemaakte obstakels heen stappen. Zij droegen daarbij wel een veiligheidsharnas om een eventuele val op te vangen.
Onderzoek naar loopsnelheid, cognitie en psychische gezondheid
Beide groepen deden 3 trainingssessies per week in een periode van 6 weken. Vooraf, achteraf en 3 maanden na het einde van de training werden verschillende dingen gemeten:
- de gewone loopsnelheid
- de loopsnelheid bij multitasking (tegelijkertijd woorden opnoemen)
- de cognitieve functies
Bij de cognitieve functies werd onder andere gemeten met welke snelheid de hersenen informatie verwerken. Daarnaast werd nog gekeken naar de psychische gezondheid. De vraag was of er veranderingen te zien waren in psychische klachten.
Flinke verbetering van cognitieve functies
Bij beide groepen ging de loopsnelheid door de training omhoog met gemiddeld 0,36 kilometer per uur. Bij de groep die trainde met VR was een duidelijke verbetering van de cognitieve functies te zien. Bij de groep die zonder VR trainde, was slechts een kleine verbetering te zien. De deelnemers die trainden met VR hadden ook minder last van depressie (31% vermindering), konden de aandacht er beter bij houden (17% verbetering) en konden beter uit hun woorden komen (11,6% verbetering).
Loopbandtraining voortaan combineren met virtual reality
Uit dit onderzoek blijkt dat loopbandtraining met VR goed is voor mensen met MS. Niet alleen gaat hun loopsnelheid omhoog, ook hun cognitieve functies worden beter. Daarnaast gaat de psychische gezondheid vooruit. Het is dus goed om de loopbandtraining bij mensen met MS te combineren met VR.
De redactie selecteert wetenschappelijke artikelen over MS-onderzoek samen met ervaringsdeskundigen en inhoudelijke experts, en vertaalt de resultaten naar goedlopende artikelen. > Meer over Onderzoek op MS.nl
Laatst bijgewerkt door redactie op: 18 oktober 2024