“Achteraf gezien hebben we denk ik te laat hulp gezocht, bijvoorbeeld van een seksuoloog”, blikt Mies terug op die periode. “Als stel besef je in het begin niet hoe een progressieve ziekte als MS je seksleven kan veranderen.” Volgens Mies wordt te vaak gezegd: seks is niet het belangrijkste. “Daar ben ik het niet mee eens. Het hoort er wel bij als je een relatie hebt.”
“Mijn lichaam veranderde door MS. Ik werd er onzeker over.”
Lang dacht Mies dat de problemen zich vanzelf wel op zouden lossen. Maar dit gebeurde niet. “Mijn lichaam veranderde door MS. Ik werd er onzeker over. Juist door die spanning verloor ik vaker urine tijdens de seks", vertelt ze. “Ik schaamde me ervoor. Dat werkt seksueel plezier tegen. Terwijl het juist zo belangrijk is om opnieuw te ontdekken wat je lekker vindt als je MS hebt.”
Ondertussen merkte ze hoe het beeld dat haar partner van haar had veranderde. “Hij was mantelzorger voor mij. Hierdoor vond hij het steeds moeilijker mij als aantrekkelijke vrouw te zien.”
“Je seksleven bespreek je niet snel met een zorgverlener.”
Uiteindelijk kregen ze hulp van een seksuoloog, maar toen was het eigenlijk al te laat. Mies en haar man besloten uit elkaar te gaan. “Achteraf gezien hebben we te laat hulp gezocht. Je seksleven bespreek je niet snel met een zorgverlener. Maar ik denk dat problemen met seks en relaties vaker voorkomen dan gedacht wordt.”
Mies hoopt dan ook dat anderen wel sneller hulp zoeken en krijgen. “Er zijn zoveel manieren om seksualiteit of een relatie in te vullen", stelt ze. Om dit te ontdekken, heeft Mies wel wat tips. “Wees eerlijk naar jezelf, je partner en je zorgverlener. Speel geen mooi weer als het niet gaat zoals je zou willen. Wees creatief, wees open en probeer dingen uit.”
*De naam van Mies is verzonnen voor haar privacy. Haar echte naam is bekend bij de redactie.