“Seks met MS is veel proberen en aanklooien”

  • Gepubliceerd op: 17 april 2025
  • Categorie: Achtergrond

Mensen met MS kunnen verschillende klachten krijgen. Seksuele veranderingen horen hier vaak bij. Mirjam Hemker, klinisch seksuoloog VVS bij revalidatiecentrum Reade, spreekt regelmatig mensen met MS en hun partners. “Soms vermijden mensen met MS seks, omdat het confronterend of niet prettig is.”

MS kan iemands seksualiteit op verschillende manieren beïnvloeden. Zo kan MS ervoor zorgen dat opwinding moeilijker is. Dat geldt voor mannen en vrouwen. Hemker: “Je moet er dus meer moeite voor doen. Dat vinden mensen vaak niet leuk.” De meeste mensen die ze in de spreekkamer ziet, worstelen hier al langer mee.

“Ook met MS mag je streven naar een fijn seksleven.”

Niet iedereen weet hoe je hier hulp bij kan krijgen. “Als het over seks gaat, is informatie online vaak overdreven of juist vaag.” Daarom werkte Hemker als deskundige mee aan nieuwe artikelen op MS.nl over seksuele veranderingen. “Goede informatie geeft mensen de boodschap: dit onderwerp mag belangrijk zijn voor mij. Ook met MS mag je streven naar een fijn seksleven.”

Dossier Seksuele klachten op MS.nl

MS-klachten kunnen seksualiteit beïnvloeden. Bijvoorbeeld veranderingen in gevoeligheid, vermoeidheid en spasticiteit. Ook medicijnen kunnen seksuele klachten veroorzaken.

Bekijk dossier Seksuele klachten

De eerste stap is dat je seksualiteit en seksuele vragen durft te bespreken. Hemker beseft dat dit niet voor iedereen makkelijk is. Ook zorgverleners vinden dit soms moeilijk. “Terwijl mensen vaak verwachten dat hun zorgverlener erover begint.”

“Als iemand het niet noemt, is het waarschijnlijk niet belangrijk”

Als een zorgverlener seksualiteit niet bespreekt, voelt het voor mensen alsof ze het er niet over mogen hebben. “Zorgverleners denken juist vaak: als iemand het niet noemt, is het waarschijnlijk niet belangrijk.” Zo blijft het onbesproken. 

Hemker geeft als seksuoloog ook lessen aan jonge artsen, verpleegkundigen en maatschappelijk werkers. Hierbij benoemt ze dit duidelijk. “Als een zorgverlener noemt dat MS invloed kan hebben op de seksualiteit, is dit vaak al genoeg. Het geeft iemand toestemming er verder over te praten.”

Als iemand met MS hier meer begeleiding bij wil, kun je bij een seksuoloog of andere therapeut terecht. Of bij een consulent seksuele gezondheid: een relatief nieuwe zorgverlener. De mensen die Hemker in de spreekkamer ziet, stimuleert ze in het begin vooral niet te veel terug te kijken. “Ik zeg altijd: laat de achteruitkijkspiegel los. Dat is een rouwproces. Het is moeilijk om los te laten hoe seks eerder was.” Maar als je het verleden los kunt laten, ontstaat ruimte voor nieuwe dingen.

“Ik zeg vaak: probeer maar uit.”

“Bij seksuele klachten moet je eigenlijk opnieuw leren vrijen. Dat is vaak lastig”, legt Hemker uit. “Het is veel proberen en aanklooien.” Als het door MS moeilijker is om opgewonden te raken, moet je er meer voor doen. “Mensen zijn gewoontedieren. Als we een manier van vrijen hebben die we fijn vinden, blijven we daar vaak bij. Terwijl je allerlei nieuwe dingen kunt ontdekken die ook opwindend zijn. Ik zeg vaak: probeer maar uit. Koop speeltjes of gebruik je fantasie.” 

De belangrijkste boodschap: seks is meer dan penis-in-vagina seks. “Het is al het gedrag dat opwinding veroorzaakt”, aldus Hemker. “Als mensen dat inzien, blijkt er ineens nog van alles te kunnen.”

Dossier Relaties en seksualiteit op MS.nl

MS kan invloed hebben op je relaties en seksualiteit. Misschien zit je met vragen over hoe je hiermee omgaat. Hoe blijf je verbonden met de mensen om je heen? Hoe ga je om met veranderingen in je seksleven? En hoe praat je over relaties en seksualiteit?

Bekijk dossier Relaties en seksualiteit