Mantelzorger steeds meer professionele zorgverlener, maar niet aansprakelijk

  • Gepubliceerd op: 20 augustus 2024
  • Categorie: Nieuws van partners

Mantelzorgers nemen steeds vaker de rol van professionele zorgverleners op zich door het tekort aan wijkverpleging en thuiszorg. Dat zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit roept vragen op over aansprakelijkheid bij fouten. Volgens MantelzorgNL is dit niet altijd duidelijk. 

Aansprakelijkheid mantelzorgers onduidelijk

Mensen met MS zijn vaak afhankelijk van mantelzorgers voor hulp, bijvoorbeeld als het gaat om boodschappen doen en de dagelijkse verzorging. Meestal doen familieleden of vrienden dit. Soms voeren zij ook medische handelingen uit als de wijkverpleegkundige ziek is. Het is onduidelijk of mantelzorgers en vrijwilligers aansprakelijk zijn voor fouten bij zulke handelingen.

Geen contract en niet geregistreerd

De meeste mantelzorgers hebben geen contract en staan niet geregistreerd als zorgverleners. Ze vallen ook niet onder het toezicht van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Mantelzorgers kunnen niet aansprakelijk worden gesteld, tenzij de patiënt speciaal toestemming heeft gegeven voor de zorg. Ze moeten wel schade vergoeden die ze als mantelzorger veroorzaken. 

Mantelzorg ondersteunend aan verpleeghuizen

Verpleeghuizen vragen ook steeds vaker hulp van mantelzorgers. Deze vallen niet onder het personeel, dus het verpleeghuis is niet aansprakelijk voor hun fouten. Het verpleeghuis moet wel beoordelen of de mantelzorger de taak kan uitvoeren en eventueel instructies geven. Als dit niet goed gebeurt, kan het verpleeghuis verantwoordelijk worden gehouden. 

Persoonsgebonden budget (pgb) en mantelzorg

Bij werkzaamheden op basis van een persoonsgebonden budget (pgb) is de opdrachtgever aansprakelijk voor schade. Dit is geen mantelzorg, omdat er een overeenkomst is tussen opdrachtgever en werknemer. De opdrachtgever is verantwoordelijk voor schade die veroorzaakt wordt door de werknemer tijdens werktijd. 

Verzekeringen bij een persoonsgebonden budget

Mensen met een pgb en een WA-verzekering, zijn verzekerd voor schade die de mantelzorger veroorzaakt. Mantelzorgers zonder contract kunnen beter een WA-verzekering afsluiten. Dit kost 3 tot 10 euro per maand kost. Het bedrag is afhankelijk van de gezinssamenstelling. De meeste gemeenten hebben een collectieve aansprakelijkheidsverzekering voor mantelzorgers en vrijwilligers. Deze biedt aanvullende dekking. Meer informatie hierover is verkrijgbaar bij de gemeente waarin iemand woont.

Meer over mantelzorg

Op 1 oktober komt de eerstvolgende MenSen uit. Dit is het ledenblad van MS Vereniging Nederland. Deze editie staat helemaal in het teken van mantelzorg. Wil jij deze uitgave ontvangen? Word dan hier lid.