Wat doet de bedrijfsarts bij MS?
MS kan werken moeilijker maken. De bedrijfsarts kijkt wat je nog wel kunt en wat niet. En wat ervoor nodig is om het werk te kunnen doen.
In het kort
- Een bedrijfsarts is een arts op het gebied van werk en gezondheid.
- Als je niet of niet meer volledig kunt werken door MS, bespreek dit dan met je werkgever en de bedrijfsarts.
- Sommige organisaties hebben zelf een bedrijfsarts. Meestal werkt een bedrijf met een arbodienst, waar meerdere bedrijfsartsen werken.
- Met je werkgever en de bedrijfsarts kijk je of je kunt blijven werken. De bedrijfsarts kan aanpassingen op je werkplek adviseren, zodat je kunt blijven werken.
- Maak je je zorgen over werk en je gezondheid? Ook als je nog niet ziekgemeld bent, kun je advies vragen aan de bedrijfsarts.
De bedrijfsarts: werken en gezond blijven
De diagnose MS, multiple sclerose, heeft vaak grote gevolgen. Iemand met MS kan last krijgen van lichamelijke, cognitieve en psychische klachten. Dit kan werken moeilijker maken. Ook kan het werk de gezondheid beïnvloeden. Als je MS hebt, is het belangrijk dat je dit vertelt aan je werkgever. Zolang de MS geen gevolgen heeft voor het werk wat je doet, is dit niet verplicht. Maar het is wel verstandig. Je werkgever kan je in contact brengen met een bedrijfsarts. Een bedrijfsarts is een specialist als het gaat om werk en gezondheid. Veel bedrijven werken met een arbodienst. Dit is een bedrijf waar meerdere bedrijfsartsen werken, die je werkgever kan inhuren. Sommige werkgevers hebben een eigen bedrijfsarts in dienst.
Ziekmelding of niet
Misschien maak je je zorgen over werk en je gezondheid, doordat je MS hebt. Een afspraak met een bedrijfsarts kan dan prettig zijn. Je hoeft niet ziekgemeld te zijn om een afspraak met de bedrijfsarts te maken. Iedere werknemer in Nederland heeft recht op een afspraak bij de bedrijfsarts. Ook bij twijfels en zorgen kan zo'n arts helpen met advies en ondersteuning. Sommige bedrijfsartsen houden hiervoor zelfs een speciaal spreekuur voor mensen die met vragen zitten.
Wat bespreekt een bedrijfsarts?
Als je bij een bedrijfsarts komt, zal deze je verschillende vragen stellen. Het is belangrijk om de bedrijfsarts zoveel mogelijk informatie te geven over de klachten en gevolgen van MS. De bedrijfsarts gebruikt alles wat je vertelt om zo goed mogelijk advies te geven over wat je wel en niet kunt doen. De bedrijfsarts kan ook medische informatie vragen aan je huisarts en neuroloog. Maar dit mag alleen als je daar zelf toestemming voor geeft.
Wat mag de bedrijfsarts vertellen aan mijn werkgever?
De gesprekken met een bedrijfsarts blijven geheim. Zonder toestemming mag een bedrijfsarts niet over iemands gezondheid, klachten en behandeling praten met een werkgever. De bedrijfsarts mag wel advies geven aan de werkgever over het werk. Zoals:
- welk werk iemand wel en niet kan doen en voor welke periode dit geldt
- wat er anders moet op de werkplek, zodat iemand weer aan het werk kan
Wat kan ik doen als ik het niet eens ben met de bedrijfsarts?
Soms geeft de bedrijfsarts een advies waar je het mee oneens bent. Als dit gebeurt, kun je verschillend dingen doen:
- Een second opinion aanvragen. Dit is de mening van een andere arts. Je gaat dus naar een andere bedrijfsarts. Je werkgever moet deze extra afspraak betalen. Een second opinion is een optie als je twijfelt aan het advies van de eerste bedrijfsarts.
- Een deskundigenoordeel vragen. Dit is het oordeel van een verzekeringsarts of arbeidsdeskundige. Je vraagt dit aan via uitkeringsinstantie UWV. Een deskundigenoordeel is een optie als je het niet eens bent met het proces op je werk. Bijvoorbeeld als je vindt dat je werkgever te weinig doet voor je.
Artikel met medewerking van:
- Annette van Aalzum - MS-verpleegkundige, St. Antonius Ziekenhuis
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 24 september 2024